Промовисан роман Славише Павловића “Химерина крв”

Срна
Промовисан роман Славише Павловића “Химерина крв”

ПРИЈЕДОР - У приједорском Позоришту вечерас је промовисан роман “Химерина крв”, аутора Славише Павловића, која говори о животу Јована Дучића.

Павловић је рекао новинарима да у свом роману није приказивао пјесника Јована Дучића, већ се трудио да прикаже човјека, све са чим се Дучић сусретао у животу, најважнијим тренуцима, да би на најбољи начин представио његов лик.


“Осим поезије, Дучић је имао завидну дипломатску каријеру, као и веома занимљив живот који је у појединим моментима личио на трилер причу”, навео је Павловић, који је и писац и пјесник и новинар.

Павловић је објаснио како је желио да прикаже то да је Јован Дучић велика личност која се сусретала са великим проблемима, као и све што га је начинило великим човјеком и пјесником, односно то да свако ко има талента и ради на себи може да достигне такве висине.

“Он је био разочаран у југословенство и књига и почиње тако што свом секретару прича о свом животу, где се види да југословенство за њега представља један велики пораз цијеле нације којој и он припада”, рекао је Павловић.

Он је додао да у овом роману пише о периоду прије Првог свјетског рата, током тог рата и послије њега, који су, како је навео, потпуно историјски замагљени.

“Период прије Првог свјетског рата многи историчари називају златним добом демократије. Када поредимо неки ниво Европе данас и тада је то било много више демократски него неке данашње државе о којима се стално говори. Верујем да је потребно осветлити ту епоху”, рекао је Павловић.

Он је додао да ради на новом роману у којем жели да освијетли лик владике Николаја Велимировића.

Павловић је до сада објавио и романе “Стари завет”, “Нема шансе да не успем”, “Завет хероја”, “Аписов апостол” и “Ратници црне руке”.

Павловић је превођен на руски језик. Био је и стручни консултант у првој сезони серије “Сенке над Балканом”.

Вечерашњу, прву овогодишњу књижевну промоцију организовала је приједорска Народна библиотека “Ћирило и Методије”, чији је директор Мара Ећим најавила скоро представљање романа “О Јасеновцу”, аутора Пере Солара, те промоцију радова завичајних пјесника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана