Промовисан легат Јованке и Петра Ђаковића

Srna
Foto: Srna

КОТОР ВАРОШ-Поводом обиљежавања стотину година которварошке Народне библиотеке, данас је одржана промоција легата Јованке и Петра Ђаковића.

 

Библиотекар у которварошкој Народној библиотеци Бојана Васић рекла је да се легат Јованке и Петра Ђаковића састоји од око 400 библиографских јединица, монографских и серијских публикација, слика и некњижне грађе.

"Осим књига, стручних и научних радова и уџбеника, легат садржи и некњижну грађу као што су различита признања, дипломе, награде, рукописи, позивнице, ауторске слике и друго. Све то ће бити стручно обрађено у кооперативном онлине библиографски систему и сервису /ЦОБИСС/ и тако доступно у цијелом свијету свакоме коме буде потребна та врста грађе", појаснила је Васићева.

Ранко Товиловић, професор и дугогодишњи пријатељ и колега Петра Ђаковића, рекао је да је Ђаковић библиотеци оставио сав свој животни рад, као и рад своје супруге.

"Петар је био човјек којем је Котор Варош увијек био у срцу, зато се и одлучио да своју комплетну кућну библиотеку остави у овом граду. Многе веће установе културе би објеручке прихватиле овако вриједан легат и зато ми је још драже да је он остао у нашем граду", истакао је Товиловић.

Професор Филип Перишић нагласио је да се Ђаковић цијели радни вијек бавио педагошким радом - био је учитељ, наставник, директор школе, помоћник министра и објавио је велики број научних и стручних радова.

"Годинама сам га познавао и за Петра можемо рећи да је био искрен и добар човјек, тако га памтимо ми његови пријатељи и колеге. Као човјеку који је рођен и који живи у Котор Варошу веома ми је драго што Легат Јованке и Петра Ђаковића остаје у нашем родном мјесту", нагласио је Перишић.

Вршилац дужности директора библиотеке Драган Ђекановић навео је да ће до краја године овај изузетан јубилеј бити промовисан још неким манифестацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана