Промоција монографије Миливоја Унковића вечерас у Академији наука и умјетности РС: Емоционални записи људских судбина

Илијана Божић
Промоција монографије Миливоја Унковића вечерас у Академији наука и умјетности РС: Емоционални записи људских судбина

БАЊАЛУКА - Монографија академског сликара Миливоја Унковића, којом ће бити обиљежено 60 година његовог стваралачког рада, а чији је издавач Академија наука и умјетности Републике Српске, биће представљена у Галерији Академије данас у 19 часова.

Монографија има 386 страна са 254 репродукције дјела, а прате их текстови на српском и енглеском језику. О његовом раду говориће Ђорђе Кадијевић, Ранко Поповић и Драган Давидовић.

Из Академије наука и умјетности РС истакли су да се кроз Унковићеву биографију рефлектује сва драматургија дешавања на српском егзистенцијалном простору.

- Усправно је дијелио судбину свога народа, па и скоро сва његова дјела јесу неки унутрашњи емоционални записи доживљених и преживљених универзалних људских судбина - саопштили су из АНУРС-а.

Додали су да је монографија подијељена у четири цјелине које чине цртежи, графике, сликарство и скулптуре.

- Дат је приоритет дјелима, изложбама, биографским и ауторским текстовима који дефинишу кључне животне раскрснице са којих се кретало према мјестима непланираног боравка и умјетничком стваралаштву - навели су из АНУРС-а.

Истакли су да се није тежило претјераном обиму, те да се тражио  најрационалнији облик презентације умјетниковог стваралаштва и живота.

- Ипак, 42 самосталне изложбе, 18 угледних награда и преко 200 колективних и селективних изложби у земљи и иностранству, потврђују Унковићев континуинирани стваралачки пут, самосвојан и досљедан према сопственим схватањима стваралаштва као аутономног и дубоко интимног чина. Себе и своја дјела никада није истицао, све је препуштао времену као једином и објективном суду умјетности - образложили су из АНУРС-а.

Ђорђе Кадијевић, један од најзначајнијих аутора и критичара српског и европског културног простора, Унковићево стваралаштво прати још од студентских дана, а прије 50 година наговјештавао му је блиставу стваралачку каријеру. Тада је казао да је изложба Унковићевих слика и скулптура примјер спектакла идејноестетског плурализма саобразног врхунској парадигми високе модерне.

“Пут ка небу”

Унковићеви циклуси “Судбина као повод” и “Пут ка небу” добро су познати домаћој и европској јавности. Унковић је посебно поносан на монументални триптих “Пут ка небу”, оригинално скулпторско рјешење у форми рељефа, који је омаж свим српским стратиштима. Публика је ово дјело назвала “Српска Герника”, иако у својој структури оно, осим трагедије, нема умјетничких форми сличних Пикасовом ремек дјелу “Герника” .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана