Пројекат “Музеј у покрету” у МСУРС: Приближавање умјетности заједничким снагама

Миланка Митрић
Пројекат “Музеј у покрету” у МСУРС: Приближавање умјетности заједничким снагама

Бањалука - Реализација пројекта “Музеј у покрету”, који за циљ има побољшање квалитета образовне сарадње музејских установа са основним школама у 28 општина у БиХ и приближавање умјетности ученицима, започела је јуче у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

- Овај пројекат има циљ да представи музеје дјеци која немају прилику да их посјете, која никада нису била у музеју и која можда ни не знају шта музеј значи и шта ту може да се види. Желимо да представимо музеје и да их позовемо да нас посјећују у наредном периоду - рекла је директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Пројекат “Музеји у покрету” подразумијеваће организоване посјете музејима, у општинама прописаним пројектним позивом (међу којима су и Сарајево, Бањалука, Требиње и Бијељина), гдје ће у више од 20 едукативних радионица, које ће водити музејски кустоси и педагози, основци бити упознати са радом ових институција, њиховом улогом и значајем у друштву, као и колекцијама које ове двије музејске установе баштине. Носилац пројекта је Музеј савремене умјетности РС, а партнер на пројекту је Земаљски музеј БиХ.

Директор Земаљског музеја БиХ Мирсад Сијерић нагласио је да је посебан значај пројекта ширење културе у мање центре и пружање прилике свима да посјете музеје, науче о њима и дају свој допринос.

- Циљ нам је да допремо тамо гдје у свакодневици тешко допиремо. Култура и умјетност треба да се посматрају као цјеловито биће, а не неке посебне цјелине које не комуницирају међусобно. Сигуран сам да ће ови пројекти показати да се гради нешто што би требало да буде основа за неку нормалну будућност - казао је Сијерић.

Прва фаза пројекта, који се реализује под покровитељством канцеларије УНЕСКО-а у БиХ, почела је едукативним програмом у којем су учествовали ђаци шестих и седмих разреда из четири основне школе у Бањалуци (“Иво Андрић”, “Бранко Ћопић”, “Јован Јовановић - Змај”, “Алекса Шантић”).

Током трајања програма погледали су актуелну изложбу “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран”, уз припремљено специјално вођење кроз изложбу. Посебност овог догађаја биће у могућности да се ученици основних школа такмиче у области ликовне умјетности на интерактивном квизу. Уз кустосе музеја Младена Бањца и Самира Авдића и познатог бањалучког глумца Душка Мазалицу уз знање и забаву такмичили су се за вриједне и занимљиве награде.

Пројекат се реализује у склопу пројекта “Дијалог за будућност: Ка праведнијем друштву - Промовисање социјалне кохезије и разноликости у БиХ”.

Ноћ у музеју

Пројекат “Ноћ у музеју” биће одржан 4. априла. Ученици ће имати прилику да посјете музеј и преспавају у њему.

- То је пројекат у оквиру којег нам долазе дјеца која нису раније посјећивала музеј да спавају у њему. “Ноћ у музеју” је забавна и занимљива и сви могу нешто да науче - објаснила је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана