"Српски песмовез" заједнички пројекат пјесника из Српске и Србије

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Српски књижевни клуб "Таласи" из Прњавора вечерас је организовао промоцију књиге "Српски песмовез", збирке пјесама чији су аутори шесторо пјесника из Републике Српске и Србије.

У овој збирци нашле су се пјесме Горана Вуковића и Зорана Грумића из Прњавора, Ратка Поповића из Челинца и три пјесника из Шумадије и Поморавља Славице Јовановић, Голуба Јашовића и Радише Стојићевића.

Предсједник Српског књижевног клуба "Таласи" Горан Вуковић појаснио је да је сваки аутор заступљен са по 10 пјесама, а зборник представља наставак плодоносне сарадње пјесника из Прњавора и Пожаревца.

"Ово је круна добре сарадње коју ћемо сигурно наставити и у будућности. Послије Прњавора планирамо промицију нашег заједничког дјела и у Пожаревцу", рекао је Вуковић.

Књижевник Голуб Јашовић појаснио је да сарадња са клубом "Таласи" из Прњавора, али и књижевницима из других крајева Републике Српске, траје већ годинама.

"Након једног таквог сусрета дошли смо на идеју да направимо нешто заједничко и настао је `Српски песмовез` који је објављен прије само два дана. Ја углавном пишем рефлексивну поезију, а задњих година и песме које имају љубавну тематику", рекао је Јашовић.

Један од аутора заступљених у "Српском песмовезу" је и Прњаворчанин Зоран Грумић који је напоменуо да је ова књига "вез пјесама пјесника са обје стране Дрине".

"Драго ми је што су колеге из Србије вечерас у Прњавору да заједно публици која воли поезију приближимо наше пјесме онако како ми то најбоље умијемо, рачунајући да ће свако од њих пронаћи барем један стих који му одговара што ће нама бити потврда да смо урадили добар посао", додао је Грумић.

Вечерашња промоција у прњаворској Народној библиотеци уприличена је као дио програма обиљежавања 24. марта, Дана општине Прњавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана