Признање пјеснику Пери Зупцу

Миланка Митрић
Признање пјеснику Пери Зупцу

Пале - На манифестацији “Дани Душка Трифуновића”, која се одржава на Палама, књижевник Перо Зубац добио је награду за афирмацију српске културе и књижевности.

Након што му је уручено ово признање, Зубац је изразио задовољство зато што је добио баш ову награду, која је названа по његовом пријатељу, са којим се дружио четрнаест година.

- Душко ми није био само пријатељ него брат. Поштовали смо се и до посљедњег часа сам био са њим. Велико ми је задовољство што сам добитник награде - рекао је Зубац.

Перо Зубац је са другим писцима учествовао на књижевно-поетској вечери “Буквално тако”, одржаној у просторијама Културног центра Пале. Учесници су били: Мошо Одаловић, Милица Бакрач, Здравко Миовчић, Мирко Вуковић и Ранко Мићановић.

Директор Културног центра Пале и организатор манифестације Марко Сикима навео је да се овогодишња манифестација одржава 12. пут, у част овом великом српском пјеснику.

- Овом манифестацијом окупљамо пријатеље, колеге, пјеснике и поштоваоце непролазног стваралаштва Душка Трифуновића. Првог дана предвиђено је књижевно-музичко вече за одрасле, а други дан је посвећен дјечјој поезији - казао је Сикима.

Према ријечима пјесника Моше Одаловића, Трифуновић је у свему што је радио користио стваралачки темперамент и дар, те је била привилегија познавати га и бити његов пријатељ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је Трифуновић пјесник кога се сви радо сјећају, поготово југоносталгичари. Он је  навео и то да је привилегија и задовољство што ће публика на Палама имати прилику да ужива у четири дана ове манифестације посвећене Душку Трифуновићу.

Увод у ову поетску смотру “Буквално тако” било је отварање изложбе слика Борка Мочевића у галерији Културног центра.

Другог дана овогодишњег скупа одржан је пјеснички дан за дјецу, у којем су учествовали Перо Зубац, Мошо Одаловић, Мирко Вуковић и Слободан Станишић. Истог дана су проглашени побједници конкурса о теми “Биће боље”.

Публика на Палама ће имати прилику да вечерас погледа монодраму “Има нека тајна веза”, у извођењу Милана Димића.

Манифестација “Дани Душка Трифуновића”, која траје до сутра, биће затворена концертом и предавањем на тему “Тужне пјесме”.

Награде

Признање “Душко Трифуновић” додјељује се сваке друге године. Међу добитницима ове награде су: Ђорђо Сладоје, Сара Вићентијевић, Рајко Петров Ного, Милица Бакрач и Милош Ковачевић. Пјесник Тоде Николетић је 2016. године награђен признањем за допринос организовању ове културне манифестације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана