Признање писцу пјесничких читанки  

Александра Глишић
Признање писцу пјесничких читанки  

ТРЕБИЊЕ - Милан Ненадић је пјесник личног и колективног ужаса, који забада перо у чвориште бола, пјесник који лако налази рану на човјеку и човјечанству, а нарочито на свом народу - и ту рану претвара у пјесничку читанку.

Овако је жири образложио одлуку да "Дучићева награда" припадне пјеснику који је добитник значајних признања. Ненадићу је награда уручена у суботу увече на свечаној академији у Требињу, , централном догађају "Дучићевих вечери поезије".

Овај мајстор стиха 1971. године добио је "Дучићеву награду" тако да је ово престижно признање други пут у његовим рукама. Ријеч је о пјеснику који је добитник "Змајеве награде", награда "Милан Ракић", "Бранко Ћопић", "Лаза Костић", "Ђура Јакшић", "Кочићевог пера" и још неколико књижевних признања. "Дучићева награда" додјељује се сваке треће године.

- Ову награду сам добио и 1971., а тада се ова манифестација звала "Требињске вечери поезије". Драго ми је што сам у Дучићевом гради и што се овај великан слави на овакав начин - рекао је Ненадић.

Помоћник министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић истакла је значај "Дучићевих вечери поезије" не само за Требиње, већ за цијелу Републику Српску, али и шире, те најавила даљу подршку ресорног министарства овој манифестацији.

Према њеним ријечима, ова манифестација је један од најзначајнијик културних догађаја у Републици.

- Јован Дучић је један од најзначајнијих књижевника на нашим просторима, кнез српске поезије, писац, путописац и дипломата, човјек који се увијек с радошћу враћао у родни град - казала је Ђаковићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да су Требињци поносни на Дучића и да с радошћу дочекују сваке "Дучићеве вечери поезије".

Он је нагласио значај чињенице да за вријеме одржавања ове манифестације Требиње посјети велики број пјесника са свих страна, јер се на овом мјесту пјесничка ријеч воли, цијени и поштује.

- Дучићевим донацијама и његовим идејама град је заиста почео да се обликује као град у коме ће култура бити третирана и поштована. Требиње је Дучићев град - каже Ћурић.

Свечаној академији присуствовао је и ктитор Херцеговачке Грачанице Бранко Тупањац.

Академији је претходило отварање изложбе "Прича у сликама" Музеју Херцеговине. Ријеч је о сталној поставци слика умјетника Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из галерије Музеја у Лозници.

Покровитељи манифестације су Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе Српске.

Промоција

Књига "Дучићев вијенац", аутора Радослава Милошевића и Милована Росића, промовисана је у требињском Музеју Херцеговине у оквиру "Дучићевих вечери поезије".

Милошевић је рекао да ово дјело представља резиме досадашњих "Дучићевих вечери поезије", али и свих настојања да на што бољи начин буде приказано дјело славног пјесника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана