Приједор: Завршен фестивал цртежа и музике

Срна
Приједор: Завршен фестивал цртежа и музике

ПРИЈЕДОР - Изложбом радова у Галерији “Сретен Стојановић” у Приједору, вечерас је завршен 14. Фестивал цртежа и музике.

Фестивал је ове године носио назив “Портрет” и био својеврстан омаж дугогодишњем директору ове установе академском сликару Тихомиру Илијашевићу, који је преминуо лани, а био је сјајан портретиста.

У ликовном дијелу Фестивала учествовало је девет студената са Факултета примењених уметности из Београда и са Академије умјетности у Бањалуци и новосадске Академије, са својим менторима Миланом Крајиновићем из Бањалуке и Ненадом Настићем из Београда.

Директор Галерије “Сретен Стојановић” Александар Дринић потврдио је да се у претходна три дана, колико је Фестивал цртежа и музике трајао, представило девет студената Академије умјетности из Бањалуке, Новог Сада и Факултета примењених уметности из Београда својим цјелодневним радом у галеријском простору.

“Радили су од 11.00 до 22.00 часа, што је било јако напорно за њих. Мислим да су успјели да одраде и достигну неки свој максимум и да попуне галеријски простор”, рекао је Дринић.

Дринић је навео да је на вечерашњој изложби изложено више од 20 портрета, као и да ће у власништву Галерије остати 12 цртежа, међу којима су и радови који су настали током Фестивала и они које су студенти донијели са собом.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић новинарима је изјавио да се нада да су и гостујући студенти на Фестивалу уживали онолико колико су уживали домаћини гледајућо њихов рад.

“Надамо се да ће доћи поново у Приједор, што је знак да смо били добри домаћини”, рекао је Ковачевић.

Марија Ченић из Бањалуке, студент прве године Академије умјетности, рекла је да је задовољна својим радом на Фестивалу, а ово јој је први пут да излаже.

“Уложили смо јако пуно труда током претходних дана и радили смо константно. Ја сам урадила два рада, а два смо донијели са собом са Академије”, рекла је Ченићева.

Ненад Настић са Факултета примењених уметности из Београда, који је био један од ментора Фестивала, изјавио је да је задовољан што је девет студената успјело да за један кратак период ураде готово половину вечерашње изложбе.

“Другу половину смо понели из Београда јер је био кратак период за рад, али мислим да је и ово велики успех за наше студенте јер показује колико можемо да будемо успешни када сарађујемо, будући да се студенти међу собом не познају, а успели су да за кратко време остваре контакт”, рекао је Настић.

Настић је захвалио домаћинима за гостопримство и додао да су већ отварени неки договори да идуће године поведу више студената и да ће сам Фестивал дуже трајати.

На затварању Фестивала цртежа и музике љубитељи класичне музике могли су да уживају у концерту виолинисткиње Наталије Тодоровић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана