Приједор: Отворена изложба “Отоманско царство у БиХ и Приједору”

Срна
Приједор: Отворена изложба “Отоманско царство у БиХ и Приједору”

ПРИЈЕДОР - Овогодишња излагачка сезона у Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена документарно-историјском изложбом “Отоманско царство у БиХ и Приједору” аутора Марије Радаковић и Наташе Тошановић, кустоса овог музеја.

Изложба путем 18 паноа и више експоната приказује вишевјековно отоманско раздобље у БиХ и Приједору.

Кустос-историчар Наташа Тошановић истакла је да је из историјског угла представљено отоманско освајање Босне које је почело 1463. године и трајање отоманске управе све до 1878. године, до аустро-угарске окупације Босанског пашалука.

“На изложеним паноима описано је државно и друштвено уређење које су они увели, оснивање Босанког пашалука 1580. године са сједиштем у Бањалуци и закони које су доносили и примјењивали, положај покореног хришћанског становништва и бројни намети које су увели од којих је најсуровији био данак у крви”, рекла је Тошановићева.

Она је подсјетила да се Приједор први пут помиње у извјештају једног аустријског грофа својој команди током Бечког рата.

“Аустријске чете су ратовале на овом подручју између 1693. и 1696. године и у извјештајима грофа Адама Баћаније први пут се помиње паланка Приједор”, рекла је Тошановићева.

Кустос-етнолог Марија Радаковић истакла је да посјетиоци изложбе могу видјети и оружје, одјевне предмете, макете кућа типичних за тај период, као и новац и посуђе које се користило у том периоду.

“Жељели смо да изложимо што више експоната са нашег терена, будући да имамо богату збирку, тако да изложени предмети треба да што више представе живот и дешавања у том времену, додала је Радаковићева.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је ово прва од 15 изложби које ће Музеј Козаре реализовати у овој години.

Најављујући неке од предстојећих активности, он је издвојио историјску изложбу “Доброта, љепота, истина” о тузланском ђачком процесу 1915. године и браћи Младену и Сретену Стојановићу, аутора кустоса Ведране Адамовић.

У Музеју ће бити постављене и гостујуће археолошке изложбе, те изложбе на основу конкурса за ову излагачку сезону.

“У августу ћемо имати Треће међународно бијенале радова на папиру”, рекао је Радоњић и позвао ауторе да се пријаве на конкурс који је већ расписан за бијенале.

Изложба “Отоманско царство у БиХ и Приједору” биће отворена до 29. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана