Приједор: Отворена изложба Ненада Настића “Мапе имагинарних градова”

Срна
Приједор: Отворена изложба Ненада Настића “Мапе имагинарних градова”

ПРИЈЕДОР - У приједорској галерији “Сретен Стојановић” вечерас је отворена изложба “Мапе имагинарних градова” аутора Ненада Настића из Београда.

Ријеч је о вишем умјетничком сараднику на Факултету примењених уметности у Београду на предметима Примијењено сликарство и Монументално сликарство, који се приједорској публици представља радовима рађеним у разним сликарским техникама од мозаика, слика, фузионог стакла, витража преко графита и цртежа.

Појашавајући наслов изложбе, аутор је новинарима изјавио да је ријеч о теми којом се бави већ 20 година.

“Све је почело једним мозаиком, античким из петог века који се налази у Јордану, где је приказан читав хришћански свет медитеранског поднебља. У оквиру тог мозаика налази се једна сцена Јерусалима као светог града која ме је фасцинирала и од тада почињем да се бавим тим мапама градова”, рекао је Настић.

Он је додао да на томе ради заједно са студентима којима на тај начин представља како једна тема може да се транспонује у различитим техникама.

Настић је до сада излагао шест пута самостално и на више од десет колективних изложби. Извео је више мурала и мозаика у јавним просторима /Београд, Сремска Митровица, Краљево, манастир Привина глава/.

Од 2000. до 2015. године радио је као спољни сарадник Републичког завода за заштиту споменика културе на објектима: Црква Светог Ђорђа на Опленцу, Царска палата, Гамзиград, манастирима Жича, Хиландар, Мала Ремета, Привина Глава, Будисавци.

Радио је и на Саборној цркви у Сарајеву, Цркви Светог Николе у Земуну, Богородичиној цркви у Земуну, Саборној цркви у Београду, Цркви Светог Димитрија у Сремској Митровици.

Био је ангажован и на Испосници Светог Саве у Кареји, Испосници Фласка у Кареји, као и на објекту Рајхлова палата у Суботици и Спиртина кућа у Земуну.

Вечерашњу изложбу је отворио вршилац дужности директора Галерије Александар Дринић који је изјавио да ће изложба трајати до 24. децембра, те најавио и још шест догађаја до краја децембра током трајања “Приједорске зиме”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана