Приједор: Јубилеј пјесника Боре Капетановића

Srna
 Приједор: Јубилеј пјесника Боре Капетановића

У приједорској Градској читаоници одржано је књижевно вече под називом "Увијек боли кад се воли", којом је обиљежено 45 година књижевног рада пјесника Боре Капетановића. Уз пригодне стихове, Капетановић је представио и збирку пјесама "Гурабија војске чимбур" издату поводом овог јубилеја.

- Шта је Србин без земље Србије? Без Србије Србин ништа није. Док је, брате, Србије и Бога, никад ниси без некога свога - Борини су стихови.

 Након Лопара и Српца, вриједан јубилеј - 45 година на књижевној сцени, Боро Капетановић обиљежио је и у Приједору. Како је истакао, иза њега је много успјешно урађеног посла, будући да су неке од његових пјесама нашле мјесто у читанкама и обавезној школској лектири.

- Иначе, књижевност, сама по себи, наравно не може човјека спасити од вјешања, не може му направити кућу, не може га оженити, не може му купити дулум земље. Не може му ништа. Бар што се тиче ових практичних ствари. Међутим, књижевност је оно што му оплемењује душу, значи дух - истакао је пјесник.

Програм књижевне вечери, на којој је промовисана и Капетановићева посљедња збирка пјесама "Гурабија војске чимбур", водила је приједорска пјесникиња Драгана Крагуљ.

- Изузетно значајан пјесник на мапи српске поезије који је стицајем околности недовољно проучаван, јер ми немамо књижевну критику која се више бави савременом поезијом - појаснила је Крагуљева.

Манифестацију обиљежавања 45 година књижевног рада Боре Капетановића организовала је приједорска Народна библиотека "Ћирило и Методије".

-  Драго ми је што једног Сањанина кога сви знају, не само Сањани него и овдје у Приједору, Бањалуци и читавој Републици Српској, угошћујемо и на овај начин обиљежавамо 45 година његовог књижевног рада - нагласила је Мара Ећим, директорка Народне библиотеке "Ћирило и Методије".

Боро Капетановић рођен је 1953. године у Горњем Соколову код Санског Моста.

На пољу књижевности присутан од 1972. године, а до данас објавио је више од 30 збирки љубавне и патриотске поезије, а писао је и прозу.

Добитник је бројних књижевних награда и признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана