Пријатељи и породица одали почаст Небојши Глоговцу

Танјуг
Пријатељи и породица одали почаст Небојши Глоговцу

БЕОГРАД - Дуг аплауз проломио се синоћ Двораном културног центра у Београду у част једног од најбољих глумаца са простора бивше Југославије - Небојше Глоговца, који је прерано преминуо на данашњи дан прије двије године.

У крцатој сали након филма "Мој јутарњи смијех" чија пројекција му је била посвећена, а у којем је и одиграо једну од посљедњих улога, били су Глоговчеви пријатељи, супруга Милица и његова публика коју је задужио маестралним улогама током своје богате каријере.

Колико је био велики, не само глумац него и човјек, управо говори чињеница коју је синоћ испричао млади редитељ Марко Ђорђевић, о томе како је Небојша прихватио једну малу, споредну улогу како би допринио дебитантској ауторској причи из Крагујевца.

-Нисам никада могао ни да замислим да би у мом првом филму могао да игра велики Небојша Глоговац. Међутим, шетао сам једног поподнева с мајком и тетком Београдом и прошли смо поред Атељеа 212. Ту у једном кафићу седео је он. Питале су што му не бих пришао и питао га за улогу. Тако се и десило, свидео му се сценарио и дошао је у Крагујевац - прича Ђорђевић.

Искуство које је тада доживио имајући Глоговца у кадру, сигурно ће памтити заувек, а како каже, поред маестралне глуме, великог глумца красила је његова непосредност, опуштеност, а највише хумор.

- С обзиром да је требало да игра видовњака који гледа у судбину главном јунаку покушао сам да му објасним да сам ја то замислио врло озбиљно јер сам и био код једног таквог, али он се шалио са мном тако да се цела екипа толико смејала да смо једва снимили кадар. Међутим, с њим је све толико било лако, те смо уз смех, за свега два дана снимили све што нам је било потребно, а он је био сјајан - евоцирао је успомене редитељ.

Ђорђевић је посебно за ову прилику скројио кратки материјал од Глоговчевих сцена које нису ушле у филм, као и оних иза кадра, те су сви са осмијехом али и дубоком сјетом и дивљењем гледали глумца који даје све од себе подједнако и у највећим улогама које су му обележиле каријеру и у малим споредним попут овог видовњака - и у свакој је био изврстан и непоновљив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана