Преминуо славни српски књижевник Милован Мића Данојлић

Б.П.
Foto: Виктор Лазић

БАЊАЛУКА - Милован Мића Данојлић, један од највећих српских књижевника и пјесника, преминуо је у Француској послије краће болести у 85. години живота.

Данојлић је рођен је 3. јула 1937. године у Ивановцима крај Љига гдје је завршио основну школу и ниже разреде гимназије. Године 1953. сам одлази од куће у Београд и тамо, упоредо са похађањем гимназије, ради разне послове, попут продавања леда и новина, да би себи обезбједио живот. 

Након завршене гимназије уписао је Филолошки факултет, где је дипломирао на Одсјеку за романистику (француски језик и књижевност). Данојлић је почео да пише врло рано, а већ у средњошколским данима писао је кратке дописе за лист "Република" 

Сарађивао је као стални и спољни сарадник у дневним листовима и магазинима попут  "Борбе", "Политике,  НИН" и других, те у бројним књижевним часописима. 

Прву збирку песама објавио је 1959. године под називом „Како спавају трамваји". Своје пјесме углавном је писао дјеци, али и њиховим родитељима, а посебно се истиче поема „Дечји законик" у којој Милован истиче обавезу родитеља да дјеци обезбједе срећан и безбрижан живот. 

Осим поезије, писао је и прозу, есејистику и књижевну критику. Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. 

Приредио је и превео велики број књига из књижевности за дјецу, а преводио је и дјела познатих писаца попут В. Шекспира, Ш. Бодлера, Ј. Бродског, Е. Сиорана, Л. Арагона, Е. Паунда, В. Б. Јејтса, Е. Јонеског, П. Клодела, писана на француском и енглеском језику. 

Неке од најпознатијих Данојлићевих књига су „Нека врста циркуса", „Драги мој Петровићу", „Личне ствари - огледи о себи и о другима" и „Балада о сиромаштву", док је за роман „Ослободиоци и издајници" добио Нинову награду  1997.године.

Од 1984. године живио је и радио у Француској, где је у два наврата радио као лектор за српскохрватски језик на Универзитету у Поатјеу , а неколико година је обављао послове спољног сарадника париског радија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана