Преминуо редитељ Јован Јоца Јовановић

B92
Foto: Facebook

У Београду је данас, у 83. години, преминуо филмски редитељ, сценариста, монтажер и теоретичар филма Јован Јоца Јовановић, саопштило је Удружење филмских умјетника Србије (УФУС).

Рођен је 31. маја 1940. у Београду, гдје је дипломирао режију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију средњеметражним играним филмом "Изразито ја" (1967).

Тај филм је проглашен најбољим филмом у свим категоријама на Фестивалу младих аутора у Њујорку (у жирију су поред осталих били Стивен Спилберг, Енди Ворхол, Мајкл Николс, Питер Богданович), додаје се у саопштењу.

Документарни филм "Колт 15 ГАП" (1971) награђен је на фестивалима у Оберхаузену, Утрехту, Београду, нашао се у Антологији филмова фестивала у Оберхаузену, објављена поводом 50 година фестивала.

Амерички историчар филма Е.Барнау га је уврстио у своју књигу "Историја свјетског документарног филма", навео је УФУС.

Најважнији Јовановићеви документарни филмови су: "Револуција која тече" (1972), "Радни људи уметници" (1975), "Наркомани" (1976), "Човек који је правио системе" (1990), "Вуковар зашто" (1991).

Играни филм "Млад и здрав као ружа" (1971), приказан на ФЕСТ-у 2006, добио је награду жирија филмске критике и постао култни филм младе филмске критике и публике.

Јовановићеви филмови, прије свега у домену филмске естетике, били су испред свога времена и то не само код нас, већ и у свјетским оквирима, додао је УФУС.

Бавио се и проучавањем историје и теорије филма а био је дугогодишњи предавач на филмским и видео семинарима Јавног Завода културних дјелатности Словеније у Љубљани.

На постдипломским студијама Педагошког факултета у Љубљани Јовановић је предавао предмет "Филм и видео".

Аутор је књига "Увод у филмско мишљење" и "Увод у драматургију филма".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана