Преминуо познати директор фотографије и редитељ Божидар Николић

ГС
Foto: Screenshot / Youtube

Један од најпознатијих домаћих директора фотографије и редитеља Божидар Бота Николић преминуо је у 80. години.

Као редитељ је радио на култним остварењима попут "Балканског шпијуна", "Три карте за Холивуд", "У име оца и сина", а занимљиво је да је Николић био тај који је дао прву главну улогу Бреду Питу у филму Тамна страна Сунца.

Николић је рођен у Никшићу 1942. године, а занат у кинематографији добро је испекао током 60-их и 70-их година као телевизијски камерман Радио-телевизије Београд.

Као врстан директор фотографије сарађивао је са редитељима попут Лордана Зафрановића, Живка Николића, Ватрослава Мимице, Милана Јелића, Власте Радовановића и Мише Радивојевића.

Режирао је нека од култних остарења попут Балканског шпијуна (заједно са Душаном Ковачевићем), Три карте за Холивуд, Балканска браћа, У име оца и сина.

Остаће упамћен и по томе што је Бреду Питу дао једну од његових првих главних улога на филму и то у остварењу Тамна страна Сунца. Филм је снимљен као америчка копродукција са СФРЈ и Канадом, а поред Пита нашли су се Шерил Полак, Гал Бојд, Милена Дравић, Соња Савић...

Николић је својевремено рекао да је, иако се на кастингу за улогу у Тамној страни Сунца појавило 400 глумаца, без дилеме одабрао Пита.

За свој сниматељски рад награђен је са двије Златне арене у Пули – прво за филм Бештије (1978), а онда и за Живот је леп (1985).

Златну арену за режију подијелио је са Душаном Ковачевићем за Балканског шпијуна.

На Софесту 2016. године награђен је са статуетом Слобода, за допринос филмској умјетности за камеру, преноси РТС.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана