Преминуо композитор Стивен Сондхајм

Срна
Преминуо композитор Стивен Сондхајм

ЊУЈОРК - Чувени бродвејски композитор и текстописац Стивен Сондхајм, који је помогао америчком музичком позоришту да еволуира од чисте забаве до умјетничких висина у дјелима као што су "Прича са западне стране" и "Свини Тод", преминуо је јутрос у 91. години, рекао је његов публициста.

Сондхајм је умро у свом дому у Роксберију у Конектикату, потврдила је његов портпарол Кетрин Закерман Ројтерсу.

Овај аутор добио је осам "Тони" награда за текстове и музику чиме је надмашио било ког другог композитора. Он је 2008. године добио и специјалну награда "Тони" за животно дјело.

Током седамдесетогодишње каријере, Сондхајм је освојио бројне награде, укључујући и Оскара за најбољу оригиналну музику, који му је 1999. године донијела пјесма "Прије или касније" из филма "Дик Трејси".

Сондхајмова најуспјешнија дјела су "Зачарана шума", који је први пут изведен на Бродвеју 1987. године и у коме аутор користи дјечије бајке да размрси опсесије одраслих, трилер "Свени Тод" из 1979. године о берберину убици у Лондону чије се жртве служе као пите са месом и "Смијешна ствар се догодила на путу за Форум", комедија у стилу водвиља смјештена у стари Рим 1962. године.

Написао је и стихове за музику Леонарда Бернштајна "Прича са западне стране", инспирисана дјелом Вилијама Шекспира "Ромео и Јулија".

Неколико Сондхајмових хит мјузикала претворено је у филмове, укључујући филм "Зачарана шума" 2014. године са Мерил Стрип у главној улози, и "Свини Тод" из 2007. године са Џонијем Депом.

Нова филмска верзија "Приче са западне стране", у режији Стивена Спилберга, биће премијерно приказана наредног мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана