Преминуо глумац Жељко Мавровић

Г.С.
Преминуо глумац Жељко Мавровић

Позоришни, филмски и телевизијски глумац Жељко Мавровић преминуо је у 75. години.

Жељко је рођен у Београду 1947. године, дипломирао је на Академији за позориште, филм и телевизију у Загребу 1975. Иза Мавровићева остају многобројне улоге и ликови, попут свештеника Алберта у "Битангама и принцезама" или чувара затвора у "Почивали у миру", инспектора Бане у "Обичним људима", психијатра у серији "Цимер рај".

Иза Мавровићевог богатог глумачког опуса остају бројне улоге и ликови, попут свештеника Алберта у Битангу и Принцезама или затворског чувара у Почивали у миру, инспектора Банеа у Обичним људима, психијатра у серији Цимер из раја.

Ту су и његове ТВ улоге у филмовима: Љубав у залеђу, Птице небеске, Путовање у вука, Неосвојени град, Сцене из породичног живота, Мачак под шлемом и Пуном паром.

Међу улогама у филму су: Соња и бик, Ноћни бродови, Макс Шмелинг, Дуга мрачна ноћ, Capuccino zu Dritt, Срце није у моди, Новогодишња пљачка, Point Neuf, Тамбураши, Проведите се, друже, Откупитељ и Кућа.

Бројне су и његове синхронизације, многе у дечјим филмовима.

Жељко Мавровић је већину својих глумачких улога остварио живећи и радећи у Загребу, у загребачким позориштима, а посљедње године живота провео је у Трстенику, у општини Марија Горица у Загребачкој жупанији.

Љетовао је у Брибиру, одакле је био родом по мајци, и у Новом Винодолском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана