Преминуо драматург Славко Милановић

Srna
Foto: N1

БЕОГРАД- Драматург Славко Милановић преминуо је данас у 72. години, након дуге болести, објављено је из Народног позоришта у Београду.

"Памтићемо га као врсног позоришног зналца, али и веома драгог, ненаметљивог, одмереног и достојанственог човека", навели су из Народног позоришта у Београду.

Милановић је рођен 1951. године.

Дипломирао је Општу књижевност и театрологију на Филозофском факултету у Сарајеву.

Похађао је постдипломске студије на Филолошком факултету у Београду и на Институту за драму и театар у Лођу /Пољска/, а у оквиру студијских боравака био је у Великој Британији и САД.

Од 1975. године био је драматург, а од 1986. до 1992. умјетнички руководилац и директор сарајевског "Камерног театра 55".

У југословенским часописима и зборницима објавио је већи број драматуршких анализа, студија и есеја о теми позоришта, филма и телевизије /десетак година био је стални ТВ критичар сарајевске ревије "Одјек"/, те позоришних и телевизијских критика и приказа.

Аутор је више радио драма од којих су најпознатије "Соба", "Концерт за Регину Олсен", "Qуид нимис" и "Рибљи плес".

Писао је телевизијске сценарије "Заједно", "Будите исти за двадесет година" и "Перспектива рајског дола" за ТВ Сарајево, те "Настајање/ Нестајање" за ТВ Београд.

Телевизијска драма "Будите исти за двадесет година" адаптирана је и изведена у Народном позоришту у Зеници.

У периоду од 1994. до 1996. године режирао је "Голи живот", прву играну телевизијску серију у Републици Српској, а од 1995. до 2000. године био је ангажован у "Срна филму" као продуцент и умјетнички савјетник.

За документарни филм "Повратак јужним планинама" /у продукцији "Срна филма"/ добио је Награду за најбољи етнолошки филм на Међународном фестивалу МЕФЕСТ, одржаном 1999. године на Златибору.

Током 2000. године запослио се као драматург Народног позоришта у Београду у којем остаје све до пензионисања.

У периоду од 2001. до 2005. године са великим успјехом обављао је функцију директора Драме Народног позоришта, а три представе из његовог мандата - "Хасанагиница" /2001/, "Велика драма" /2002/ и "Госпођа министарка" /2004/ и даље су на редовном репертоару.

За Дан Народног позоришта 22. новембра 2016. године Милановићу је уручен Печат Народног позоришта који се додјељује поводом посебног доприноса животу и раду Куће.

Датум, вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана