Преминуо бугарски умјетник Кристо Владимиров Јавашеф: И немогуће снове претварао у јаву

Миланка Митрић
Преминуо бугарски умјетник Кристо Владимиров Јавашеф: И немогуће снове претварао у јаву

ЊУЈОРК - Радио је и стварао чудесне инсталације и радове познате свуда у свијету, све немогуће замисли, идеје и снове претварао је у јаву. Живио је своју умјетност до посљедњег даха.

Овако би многи вјероватно описали славног умјетника Криста Владимирова Јавашефа, познатијег само као Кристо, који је у недјељу преминуо у Њујорку у 85. години.

Из његовог студија саопштили су да је преминуо у својој кући у Њујорку, наводећи да је био умјетник који је живио свој живот у потпуности, не само сањајући о нечему што је изгледало немогуће, већ и реализујући га. На бројним пројектима радио је са својом супругом Жан-Клод.

- Рад Криста и Жан-Клод створио је заједничко искуство људи широм свијета и њихово дјело живјеће у нашим срцима и сјећању - навели су сарадници Криста, који је наставио самостално пројекте, које је својевремено замислио са Жан-Клод, и након њене смрти 2009. године.

Кристо и Жан-Клод познати су по томе што су умотавали и упакивали велике зграде, попут берлинског Рајхстага и париског Понт Нефа, али и по многим другим монументалним инсталацијама, које су биле привременог карактера. Нису прихватали наруџбе и увијек су радили на свој начин. Кристо и Жан-Клод упознали су се у Паризу крајем 1958. године.

И Кристо и Жан-Клод рођени су 13. јуна 1935. године - он у Софији, а она у Казабланки. Заједно су радили 51 годину, током којих су завршили 20 пројеката. За неке пројекте, тачније за њих   40, нису добили дозволе, због чега су од њих одустали. Већина њихових реализованих пројеката првобитно је била одбијена, чак и по неколико пута, али су остајали упорни. Када су паковали Рајхстаг, требало им је 25 година да добију дозволе њемачких власти не би ли направили своју планирану инсталацију.

Прије 15 година реализовали су рад “Капије” у Централ парку у Њујорку. Тај пројекат припремали су 26 година. Обухватао је више од 7.500 паноа од наранџастог шафрана, који су висили са пет метара високих рамова, на укупно 37 километара шеталишта. Рад их је коштао 21 милион долара, а средства су обезбиједили продајом нацрта и осталих радова увезаних с пројектом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана