Преминула композитор Исидора Жебељан

Срна
Преминула композитор Исидора Жебељан

БЕОГРАД - Композотор и редовни члан Српске академије наука и уметности (САНУ) Исидора Жебељан (53) преминула је након дуге и тешке болести, објавио је данас РТС.

Жебељанова је била једна од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм, а компоновала је за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.

Она је радила на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове “Дом за вешање”, “Аризона дрим” и “Подземље” у режији Емира Кустурице.

За своја дјела добила је важне награде у земљи и у иностранству, међу којима је и Мокрањчева награда /2004/.

Жебељанова је изабрана за чланицу САНУ 2006. године, а Свјетске академије умјетности и наука 2012. године.

Берлински часопис “Дер фреитаг” изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свијету за 2009. годину.

Жебељанова је 2014. године, као прва јавна личност са Балкана, добила награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља за достигнућа у области културе и умјетности.

Исидора Жебељан рођена је у Београду 27. септембра 1967. године а дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Властимира Трајковића.

Од 2002. године на том факултету радила је као професор композиције.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана