Премијерно приказан филм о Урошу Предићу у галерији Матице српске

Срна
Премијерно приказан филм о Урошу Предићу у галерији Матице српске

НОВИ САД - У Галерији Матице српске у Новом Саду данас је премијерно приказан документарни филм о једном од најистакнутијих српских и европских сликара Урошу Предићу под истим називом као и актуелна изложба “Урош Предић: Живот посвећен лепоти и уметности”.

У филму редитеља Блажа Поповића, између осталих, учествују и аутори изложбе музејски савјетник Снежана Мишић и историчар умјетности Игор Борозан, као и глумац Радоје Чупић, који тумачи лик чувеног сликара.

Мишићева истиче да је идеја за филм била заједничка, а да је фокус филма управо на изложби која броји више од стотину Предићевих дјела.

“Направили смо филм који прати и Предићев боравак у Бечу, тако да су поједини сегменти филма снимани и тамо на Ликовној академији, затим његов родни Орловат, Београд и наравно Нови Сад”, навела је Мишићева.

Управник Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски наводи да је изузетно важно оставити траг овој изложби и начину на који су слике представљене, па је стога филм био неизоставан дио цијелог пројекта.

“Галерија Матице српске је свој јубилеј од 175 година започела великом изложбом о Урошу Предићу и чинило нам се да некако у савремено доба не можемо да прикажемо само изложбу и пратећи каталог”, рекла је Палковљевић Бугарски.

Изложба посвећена стваралаштву Уроша Предића у Галерији Матице српске је због великог интересовања продужена до 12. фебруара, преноси РТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана