Премијера филма "Уметност у доба кризе и ратова: Поглед из данашњице“

Тањуг
Премијера филма "Уметност у доба кризе и ратова: Поглед из данашњице“

БЕОГРАД - Завод за проучавање културног развитка ће премијерно емитовати на свом Јутјуб каналу филм „Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице“, посвећен конференцији „Београдски контрапункт“.

У полусатном филму учествују међународно признати књижевници Хабиб Ахмадзаде из Ирана, Џанг Ðићијанг из Кине, Герман Садулајев из Русије, Слободан Деспот из Швајцарске и Мухарем Баздуљ из Србије и као уводничари и модератори редитељ Емир Кустурица и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосаљевић..

Учесници филма говоре о могућности умјетности да осмисли живот и да смисао људском страдању у ратовима и друштвеним кризама, као и да помогне у њиховом превладавању, што је посебно актуелна тема у ситуацији у којој се тренутно налази цио свијет.

„Београдски контрапункт“ је међународна конференција покренута на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије и у организацији Завода за проучавање културног развитка, први пут је одржана 2017. године.

Њен циљ је да у Београду окупи значајне умјетнике из различитих дјелова свијета и омогући дијалог о најважнијим питањима нашег времена.

„Београдски конрапункт“ посвећен теми „Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице“ одржан је 17. и 18. јуна 2019. године у Југословенској кинотеци.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана