Представљено прво ијекавско издање Правописа српског језика

Срна
Представљено прво ијекавско издање Правописа српског језика

Бањалука - У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је представљено прво ијекавско издање Правописа српског језика које је објавила Матица српска у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији.

Предсједник Матице српске Драган Станић истакао је да су екавица и ијекавица два изговора српског језика, те да би требало нормативно регулисати употребу и једног и другог изговора.

“Такође, мислим да би требало да имамо развијен осећај за лепоту и екавице и ијекавице, што је врло важно, пре свега, за језичко јединство српског народа”, рекао је Станић новинарима у Бањалуци.

Станић је нагласио да је ијекавско издање Правописа српског језика изузетно важан инструмент српске језичке политике који је недостајао на ијекавском простору.

“Ми смо се потрудили, уз подршку Представништва Републике Српске у Београду, да одштампамо ово издање и ставимо га на располагање Друштву чланова Матице српске у Бањалуци, док смо један део издања дали на располагање Друштву чланова Матице Српске у Подгорици и Никшићу”, рекао је Станић.

Он је додао да у Матици српској настоје да цијели ијекевски простор добије ову драгоцјену књигу.

Станић је истакао да то треба да се осјети прије свега у школству и медијима, гдје би овај правопис требало да има неопходну улогу.

“Стање нашег језика никако није задовољавајуће, већ је благо речено прилично забрињавајуће, прије свега због великог броја латиничних назива свуда око нас. То сведочи о томе да немамо ваљан однос према једном делу језичког наслеђа, то јест према ћирилици”, рекао је Станић.

Према његовим ријечима, за то би се требало побринути, не мрзећи и не потискујући латиницу, него доводећи ствари у природан однос, онако како би требало да буде.

Станић сматра да би ћирилица требало да буде примарна, јер је она дио српског националног и језичког идентитета.

“Сви заједно треба да радимо на томе како би српски језик био поштован и у школству и у медијима, те да би то и у симболичком и у практичном смислу допринијело нашем елементарном самопоштовању”, рекао је Станић.

Предсједник Друштва Матице српске у Републици Српској Младен Шукало рекао је да је ово друштво основано 2010. године, а већ наредне године покренута је иницијатива да се већ постојећи правопис српског језика, урађен за простор екавског изговора, уради у ијекавском издању.

“Успјели смо то постићи за непуне четири године. У септембру прошле године промовисано је ово издање Правописа српског језика у Београду, када је изашло из штампарије”, рекао је Шукало.

Он се нада да се прича неће завршити са Правописом српског језика за ијекавски изговор, него да ће сљедећи корак бити прилагођавање урађене номативне граматике српског језика за ијекавски простор, те да једнотомни матични Речник српског језика буде припремљен и објављен за овај простор под називом Рјечник српског језика.

“Тиме би био заокружен основни предуслов да имамо темеље на основу којих можемо да водимо бригу о нашем језику у јавној употреби”, истакао је Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана