Представљено ново ћирилично писмо за интернет и штампу

Танјуг
Представљено ново ћирилично писмо за интернет и штампу

БЕОГРАД - Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" (RNIDS) у сарадњи са удружењем Типометар данас је јавности представила "Areal RNIDS" - ново ћирилично писмо од четири фонта које се може користити за интернет и штампу.

Ауторка фонтова, професорка Факултета примењених уметности Оливера Стојадиновић истакла је овом приликом да ће корисници моћи да од данас бесплатно преузму Areal на сајтовима RNIDS и Типометар.

"Као једна од препрека у употреби ћирилице на интернету наводи се и недостатак адекватних фонтова који се лако читају на екранима паметних уређаја, пре свега мобилних телефона. Због тога ћемо српској интернет заједници поклонити ћириличко типографско писмо које излази у сусрет савременим технолошким захтевима и пођеднако добро изгледа и у штампи и на вебу", казала је Стојадиновићева.

Како је објаснила, Areal RNIDS је слабсерифно типографско писмо доступно у усправном и курзивном облику у две тежине.

"Посебна пажња посвећена је оптимизацији за екрански приказ. Пропорције, једноставни облици и линеарни карактер чине ово писмо изузетно добро читљивим и на малим екранима", казала је професорка.

Ана Продановић, доцент ФПУ на предмету "Писмо" и Оливера Батајић Сретеновић, доцент ФПУ на предмету "Графика књиге" указале су на досадашњу проблематику када је у питању употреба ћирилице на рачунарима услед коришћења страних фонтова.

"Већина ћиричних фонтова не подржавају српску ћирилицу па се појављују слова из руског или бугарског. То се често дешава јер странци који на њима раде не познају довољно наше писмо и зато је јако важно што је ово сада наш пројекат", казала је Продановићева.

Оне су указале и на проблематику проналажења српских ћириличних слова, јер су углавном на кодним мjестима руски облици, а сада ће лако сви корисници моћи да пишу на српском курзивном облику.

"С обзиром да је 2018. године донет закон о дигитализацији уџбеника, било је врло тешко пронаћи адекватан курзив на чирилици, а многи фонтови направљени су искључиво за штампу", објаснила је Сретеновићева.

Предраг Милићевић је у завршној речи истакао да је ово прво писмо које Фондација RNIDS поклања, а у плану је да поводом обележавања рођендана .СРБ домена, наставе са овом праксом.

"Ћирилички интернет домен .СРБ је наш други национални домен и, после руског .РФ, то је други интернет домен на свету који је могуће регистровати на ћириличком писму, а његова регистрација је почела 27. јануара 2012", подсетио је Милићевић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана