Представљени радови 140 студената Академије умјетности у Бањалуци: Дјелима мијењају окружење и културу

Миланка Митрић
Представљени радови 140 студената Академије умјетности у Бањалуци: Дјелима мијењају окружење и културу

БАЊАЛУКА - Показивање напретка, истицање јединствене креативности, с акцентом на таленту нове генерације младих умјетника, већ годинама је намјера изложбе студентских радова на Академији умјетности у Бањалуци.

Традиционалном изложбом, која је ове године 19. пут отворена на Академији, обухваћени су радови 140 студената свих смјерова студијског програма ликовних умјетности, а то су сликарство, графика, интермедијална умјетност, графички дизајн и фотографија.

- С обзиром на епидемиолошку ситуацију ове године, посљедњи семестар смо радили онлајн. Што се напретка студената тиче, сматрам да су наши студенти стандардно добри. Ја предајем класи четврте године и могу рећи да сам задовољан што смо постигли током године - рекао је сликар и професор Радослав Тадић за "Глас Српске", кратко се осврћући на рад и на промијењене услове у којима је настава извођена, а и у којима су сами студенти стварали.

Такође, и ове године додијељене су награде Академије умјетности и институција из области културе. Награде су додијелили Музеј савремене умјетности Републике Српске, Бански двор Културни центар, Галерија "Сретен Стојановић" из Приједора, Музеј Козаре из Приједора, Галерија УДАС, Културни образовни центар Лакташи, Арт клуб "Простор", те Завичајни музеј Градишка.

- Овим доказујемо да потпуно утичемо на културни живот града Бањалуке и шире, тј. цијеле регије, што јесте циљ Академије умјетности, да не буде само институција која школује студенте, већ и будуће умјетнике који увелико мијењају своје окружење и свој културни простор - казала је координатор 19. годишње изложбе Борјана Мрђа, те честитала награђеним студентима.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик, која је отворила изложбу, похвалила је рад студената и професора. 

- Академија умјетности свих претходних 18 година на крају сваке академске године у јуну представља радове студената. Нажалост, ове године због тренутне епидемиолошке ситуације нисмо били у могућности да реализујемо изложбу у предвиђеном периоду, па смо је организовали на почетку нове академске године. Колеге и ја смо задовољни и срећни што смо успјели реализовати изложбу на овакав начин, да заправо представимо радове студената јавности и бањалучкој публици, да покажемо да смо у овим критичним околностима успјели да радимо на свим студијским програмима. Честитам свим колегама и студентима на успјешно организованој изложби и желим вам срећу у даљем раду, а наше суграђане позивам да погледају изложбу - рекла је Додикова.

Изложба ће бити отворена до 31. новембра, а Академија је позвала све заинтересоване да посјете изложбу појединачно или у мањим групама, сваким радним даном, поштујући све препоручене епидемиолошке мјере.

Слобода

Изложба радова прошлогодишње добитнице награде Музеја савремене умјетности Републике Српске на изложби завршне године ликовног одсјека Академије умјетности у Бањалуци Милене Ивић "Шта да радим са свом овом слободом?" биће отворена вечерас у 18 часова у Галерији "Плус".

- Поставка изложбе подразумијева четири рада постављена у излогу Галерије. Оваквом поставком, која не захтијева улазак у сам галеријски простор, него се посматра из спољашњости, елиминише се ограничен приступ изложби - навели су из Музеја савремене умјетности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана