Представљене "Ирске кратке приче"

Срна
Представљене "Ирске кратке приче"

ВИШЕГРАД - У Културном центру "Иво Андрић" у Вишеграду данас је промовисана књига "Ирске кратке приче", коју је приредио професор Петар Пенда.

Обративши се путем видео-линка, Пенда је рекао да је кратка прича карактеристична за ирску књижевност и представља дио фолклора заснован на писаном и усменом предању, а то је увијек лична и прича проткана емоцијама.

Промоцији је присуствовао и амбасадор Ирске у БиХ Гејран Мајлс, који је изразио задовољство што је ова књига промовисана у Вишеграду будући да је то, како је рекао, други дом Иве Андрића.

"Циљ ове промоције је да се унаприједи сарадња између Универзитета и библиотека унутар БиХ. Заједничка мисао је да се ово дјело промовише као штиво које ће се користити као дио предавања на факултетима", истакао је Мајлс.

Он је рекао да се нада да ће ова књига наићи на интересовање код читалачке публике јер је то добар начин да се промовише ирска култура и кратка прича.

Вишеградски библиотекар Миљана Пецикоза навела је да је Народна библиотека "Иво Андрић" и до сада добро сарађивала са Амбасадом Ирске, те да је својевремено двоје Вишеграђана било награђено на конкурсу за кратку причу.

"Овај пут промовишемо кратке приче ирских писаца које су превели еминентни стручњаци из те области са универзитета Републике Српске, а једну од прича, које је одабрао Петар Пенда, превео је и наш суграђанин Огњен Куртеш, продекан за наставу на факултету на Палама", истакла је Пецикоза.

Промоција "Ирске кратке приче" одржана је у организацији Народне библиотеке "Иво Андрић" из Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана