Представљена књига “Од сумрака до васкрсења Ловћена”

Срна
Представљена књига “Од сумрака до васкрсења Ловћена”

ЗВОРНИК - У Зворнику је вечерас представљена књига “Од сумрака до васкрсења Ловћена”, аутора и приређивача Ранка Гојковића са колегама из Управног одбора Православне фондације.

Гојковић је рекао новинарима да је питање Његошеве капеле на Ловћену, који је био српски Олимп, веома значајно идентитетско питање.

Подсјећајући да су Његошеву капелу на Ловћену срушили Аустроугари за вријеме Првог свјетског рата, Гојковић је рекао да је на неки начин Његошево проклетство до данашњег дана на Црној Гори све док се мошти црногорског владара и владике не врате у своје природно почивалиште у цркву.

Гојковић је истакао да је Његош био православни епсикоп и његово је мјесто у ловћенској капели, а “никако у неком масонском маузолеју, чудовишту које је направљено против воље српског народа”.

“Сигурно је да ово непочинство /предсједника Црне Горе/ Мила Ђукановића не би све ове године било могуће у Црној Гори да није било такве ситуације са Његошевом капелом на Ловћену”, рекао је Гојковић.

Он је истакао да се највредније мислеће у српском народу нашло у књизи “Од сумрака до васкрсења Ловћена” и нагласио да је владика и владар Његош обавезао Црногорце да га сахране у његовој цркви на Ловћену коју је сам подигао 1846. године, а коју су као симбол православног српства аустроугарске окупационе снаге рушиле 1916, а италијанске 1942. године.

“То је моја потоња жеља, коју у вас иштем да је испуните – ако ми не задате Божију вјеру да ћете тако учињет како ја хоћу, онда ћу вас оставити под проклетством, а мој последњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вам на душу”, цитирао је Гојковић ријечи којима је Његош обавезао Црногорце да га сахране у цркви на Ловћену.

Редитељ и члан Управног одбора Православне фондације Драган Елчић рекао је да је у оквиру ове књиге написао текст под насловом “Његошев аманет или проклетство – идеолошки мрак на Ловћену” који са умјетничког аспекта вјере и умјетности анализира улогу и владавину Петра Петровића Његоша.

“Драго ми је да представљање ове књиге почиње у Зворнику са великом идејом која траје годинама да се отвори прича везана за Ловћен и цркву Петра Петровића Његоша”, рекао је Елчић и додао да се у оквиру те цјелокупне припреме, осим књиге, припрема и филм о истој теми.

Елчић, који је и декан Академије уметности у Београду, нагласио је да се, стицањем околности, у посљедње вријеме отворило доста расправа о тој теми у којој су додирнути неки елементи који су до сада били мање или потпуно непознати.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић изразио је задовољство што се књига “Од сумрака до васкрсења Ловћена” представља вечерас у Зворнику, баш на дан када би се, да није пандемије вируса корона, одржавала Светосавска академија посвећена првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави.

Подсјетивши да се у Зворнику традиционално одржавала манифестација “Светосавска недјеља” пуних 28 година, Стевановић је рекао да је представљањем ове књиге у Зворнику уприличен диван догађај са еминентним ауторима.

Стевановић је нагласио да Зворник и Ловћен имају малу, али јаку везу, јер је на Ђурђев Граду изнад Зворника саграђена мала црква као реплика Његошеве капеле на Ловћену, што ова два мјеста истински повезује.

Књига “Од сумрака до васкрсења Ловћена” изашла је у издању Православне фондације.

Православна фондација је по благослову блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија основана на Покров Пресвете Богородице 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана