Представљена "Изабрана дјела" Ранка Павловића

Срна
Представљена "Изабрана дјела" Ранка Павловића

ЧЕЛИНАЦ - У Челинцу је одржано поетско-музичко вече "У сусрет прољећу", поводом Свјетског дана поезије, на којем су представљена "Изабрана дјела" Ранка Павловића.О књижевном стваралаштву Павловића и о његовим "Изабраним дјелима" синоћ је говорио Момчило Спасојевић.

"Данашњој младој генерацији тешко је објаснити како је прије 60 година објавити књигу значило, прије свега, велику част, понос, уважавање и престиж. То је често отварало врата новинарске каријере и занимања, што се тада изузетно цијенило", рекао је Спасојевић.

"Изабрана дјела" обухватају комплет дјела за одрасле у осам томова и комплет дјела за дјецу у шест томова. Жанровски, Павловић обухвата све - од поезије, пјесме, приповијетке, есеја, драмских текстова.

Своју стихове овом приликом говорио је Павловић, који је истакао да увијек радо долази у свој завичај.

"Изабрана дјела" Ранка Павловића у 14 томова појавила су се на прошлогодишњем Међународном сајму књиге у Бањалуци у издању издавачких кућа "Бесједа" из Бањалуке и "Прометеја" из Новог Сада, што је оцијењено као издавачки подухват године и награђен наградом "Моштаница". Дјела су објављена поводом 60 година његовог књижевног рада.

Ранко Павловић заступљен је у читанкама, лектири и многим антологијама. Његове пјесме и приповијетке превођене су на многе стране језике.

Добитник је више истакнутих књижевних награда и признања, а ових дана је објелодањено да је овогодишњи добитних "Златног кључића Смедерева", једног од најзначајнијих признања за дјечију књижевност на српском говорном подручју.

Годинама помаже у богаћењу књижног фонда Народне библиотеке у Челинцу, којој је до сада даровао око 1.000 наслова.

Челиначка библиотека му је 2011. године додијелила "Михољданску повељу" за допринос развоју кутлтуре у челиначком крају.

У оквиру поетско-музичке вечери одржан је и концерт "Виолинске променаде" виолинисткиње Наталије Тодоровић уз клавирску пратњу Владе Данића. Ово дружење организовали су Народна библиотека "Иво Андрић" и Центар за културу Челинац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана