Представљен пројекат "Rock El Clasico" у Народном музеју

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Музичари Стефан Миленковић и Неле Карајлић представиће свој заједнички ауторски пројекат "Rock El Clasico" на свјетски дан музике, 21. јуна 2022. године на стадиону Ташмајдану, најављено је данас на конференцији за медије у Народном музеју.

 

Представници медија имали су прилику да виде спот "Гиле и Чајковски" који отвара овај пројека у организацији платформе Србија Ствара.

Ријеч је о специфичном споју музике Петра Иљича Чајковског и "Забрањеног пушења", у виду култне пјесме "Гиле шампион" и музичких дионица из балета "Лабудово језеро" у интерпретацији Стефана Миленковића.

Ана Илић, виша савјетница премијерке Србије за креативне индустрије и туризам која предводи тим платформе "Србија ствара" напоменула је да ће цијели пројекат премијерно бити представљен на чувеној свјетској изложби "Еxpо" у Дубаију, која се одржава од 1. октобра до 31. марта 2022. године.

"Пројекат "Rock El Clasico" је на најбољи начин предатавља идеју деловања платформе "Србија ствара". Кроз овај пројекат афирмишемо наше креативце, њихове и идеје и културне вредности. Спој изразотих уметника као што су Неле Карајлић и Стефан Миленковић резултирао је уникатним уметничким пројектом Rock El Clasico" казала је Ана Илић и истакла да су се двије значајне институције културе придружиле цијелом пројекту.

"Реч је о Народном позоришту и Народном музеју у Београду. Сарадња врхунских институција културе је одличан начин да промовишемо нашу културу" казала је Илић.

Стефан Миленковић је напоменуо да је учествовао у великом броју музичких експеримената у каријери до сада, а да посебна очекивања има од ове сарадње са Нелетом Карајлићем.

"Немам омиљену песму групе "Забрањено пушење", али свакако веома волим стваралачки рад Карајлића. Срећан сам што у нашем заједничком пројекту имамо већ 4 или 5 песама. Сигуран сам да ће наша сарадња дати резултат у димензији која нема никаква ограничења. Имамо музику, речи, слику, видео... Све је то за мене велики изазов и задовољство без обзира на креативне дилеме која имамо сваки дан", изјавио је Стефан Миленковић и додао сматра себе некласичним класичарем, а Карајлића нетипичним рокером.

"Заједничким деловањем стварамо трећу уметничку димензију" поручио је Миленковић.

Популарни музичар Др Неле Карајлић је истакао да је иницијална идеја о настанку цијелог пројекта - спајање рок музике и класичних минијатура.

"Спојили смо песме Забрањеног пушења као што су "Гиле шампион", "Последња оаза - у лошој форми сам" (позната као "Фикрета") са композиторима - Шостаковичем или Чајковским. Покушали смо да избришемо границу рок музике и класичних композиција, и сигуран шм да ће публика на стадиону Ташмајдану уживати 21. јуна 2022. године", нагласио је Карајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана