Представа “Вук и седам јарића” отворила “Лут фест” у Источном Сарајеву: Љепота умјетности дјецу учи правим вриједностима

Илијана Божић
Представа “Вук и седам јарића” отворила “Лут фест” у Источном Сарајеву: Љепота умјетности дјецу учи правим вриједностима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Представом “Вук и седам јарића”, у режији Давора Драгојевића, а у извођењу Позоришта лутака из Ниша почео је Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2023” у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Манифестација се ове године одржава под мотом “Глумац, лутка, анимација”, а трајаће до петка. Овогодишњи “Лут фест” доноси богат такмичарски и пратећи програм фестивала, а у такмичарском програму учествује 10 позоришта из Србије, Естоније, Француске, Израела, БиХ и Републике Српске.

Најмлађа публика уживала је у недјељу навече током извођења комада “Вук и седам јарића”. Према ријечима режисера Давора Драгојевића то је једна од првих бајки са којом се дјеца сусрећу.

- Ми смо желели да им је приближимо на другачији начин, уз предивне лутке, одличну музику, лепу сценографију и сјајну глумачку игру. Овом бајком приближавамо деци лепоту позоришне уметности и шаљемо снажне поруке о важности правих људских вредности - рекао је Драгојевић.

Директор овог фестивала Витомир Митрић истакао је за Срну да поменута манифестација траје скоро четврт вијека уз учешће више од 200 ансамбала из 40 земаља, а богат такмичарски и пратећи програм јасно и недвосмислено именују и карактеришу овај фестивал као једну од најзначајнијих позоришних манифестација за дјецу у Српској.

Представе такмичарског програма оцјењиваће међународни жири који ради у саставу професор Боњо Лунгов, редитељ из Бугарске, драматург и редитељ из Србије Милан Мађарев те професор и музички педагог из Републике Српске Младен Јанковић.

Планирано је да вечерас од 18 часова буде изведена представа “Малчић Палчић” Позоришта лутака “Пинокио” из Београда, а сутра у истом термину на програму је комад “Гига прави море” у извођењу Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина.

Малишани ће у четвртак од 18 часова имати прилику да уживају у представи “Љубав и виолина” Дјечијег казалишта Суботица из Србије.

Пратећи програм фестивала садржи неколико едукативних и креативних сегмената, као што су округли сто о теми “Очување националног, културног и језичког идентитета кроз традицију луткарског позоришта”, предавање о теми “Примијењено позориште - Шта, како, коме и зашто” те промоције књига о луткарству, радионице, као и мастер клас предавање “Разлика између драмског и луткарског играња представа” и луткарска радионица под називом “Импровизоване лутке”.

Златна анима

Савјет фестивала ове године је плакету “Златна анима - Радослав Лазић” додијелио Позоришту лутака Ниш за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства, а поводом јубилеја, 65 година постојања овог позоришта. Митрић је Сребрну плакету града Источно Сарајево уручио професору Боњи Лунгову из Бугарске и предсједнику стручног жирија фестивала за изузетан допринос развоју луткарског стваралаштва у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана