Представа „Опасне везе“ премијерно изведена у Народном позоришту РС: Прича о таштини и страху од искрености

Илијана Божић
Представа „Опасне везе“ премијерно изведена у Народном позоришту РС: Прича о таштини и страху од искрености

БАЊАЛУКА-Љубав, пожуда, завођење, сплетке, сузе и патња саставни су дио љубавне игре, а често људи нису свјесни да поигравање туђим емоцијама може да доведе до озбиљних посљедица. Зле интриге којима је прожета та игра оживљене су представом „Опасне везе“ која је премијерно изведена синоћ на сцени Народног позоришта Републике Српске.

 „Таштина и срећа никад не иду заједно једна с другом“ узвикује маркиза де Мертеј, и до краја комада публика се могла и увјерити у то.

У представи игра осам студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, што је сјајна прилика за ове младе људе којима је Народно позориште РС дало вјетар у леђа пруживши им прилику да сарађују са колегама глумцима, редитељима, костимографима и ансамблом. Представа је рађена по комаду „Опасне везе“ Кристофора Хемптона, а текст је настао по дјелу Пјера Шодерлоа де Лаклоа које је објављено 1782. године у епистоларној форми.  Комад је режирао Предраг Штрбац.

-„Опасне везе“ су прича о таштини, неукротивом егу, страху од искрености и маскама које свако од нас носи. Маски  је много y нашој представи, како оних видљивих тако и оних много опаснијих. Наша представа је комична трагедија, драматична комедија, животна исповест оних који су искреност према себи заменили за илузију живота и односа које у њему граде- рекао је Штрбац у синопсису о представи.

Предивним раскошним костимима и гламурозним перикама костимограф Ивана Ристић успјела је да приближи публици једну епоху коју су красиле хаљине од свиле у свијетлим бојама. 

Мутне играрије и зли планови Маркизе де Мертеј и Виконта де Валмона приказали су како изгледа сукоб ега и егоцентризма, а њихови разговори измамили су осмијехе у публици. Маркиза обећава Виконту једну заједничку ноћ, али само ако он успије да освоји смјерну мадам де Турвел. И поред злобе и развратности у његовој жељи да задобије пажњу и љубав Мадам де Турвел он се заљубљује. 

Глумица Сњежана Мишић одлично је изнијела улогу опаке Маркизе де Мертеј и кроз њен лик многи су схватили колико су људи без љубави несрећни. Смијех у публици  изазвало је понашање мајке и ћерке, мадам де Воланж и Сесил де Воланж које су играле студенткиња треће године Глуме Милица Вокић и глумица Смиљана Маринковић.

Глумачка игра рађена је у складу са правилима понашања епохе коју је одликовао период барока.

Глумица Сњежана Мишић у снопсису је истакла да је за њу било најважније изградити однос њеног лика и Виконта де Валмона.

-Тај однос се заснива на нечему што је апсолутна привлачност, док je, с друге стране, немогућност реализације истог односа. Управо у томе је она тачка кojy ми треба да одгонетнемо, да све то прикажемо што животније. Да то не буду неки људи који су живјели прије Француске револуције, него да су то односи који постоје и данас. Костими који су из тог доба помажу глумцу. Сам простор, сценографија, све ти даје осјећање грандиозности, нечег што се давно изгубило, чега нема данас-навела је Мишићева.

Глумац Владимир Ђорђевић који игра Bиконта де Валмона истакао је да је ова представа  подухват јер у њој игра осморо студената са Академије умјетности.

- То је добра ствар јер су унијели неку нову младалачку енергију која и нас саме покреће. Комад, иако је епоха и те како је актуелан у нашем времену. Тај вид интриге, мушко-женских односа, љубавних, изневјерених очекивања, преваре, лажи и манипулације, то све и данас постоји у друштву-казао је Ђорђевић. Прва реприза је заказана за сутра у 20 часова на Великој сцени, а сљедеће извођење за 28. октобар.

У представи играју и Дана Полетан, Павле Павић, Ведрана Мачковић, Андрија Митић, Наташа Перић, Божана Кукило, Милица Димитријевић, Данило Миленковић, те Младен Јуришић. За сценографију је била задужена Весна Поповић.

Нова сезона

Премијерном изведбом ове представе свечано је отворена 92. позоришна сезона националног театра Српске.
На Великој сцени Народног позоришта Републике Српске синоћ је на дан оснивања овог позоришта премијерном изведбом „Опасних везеа прослављен и 91. рођендан Позоришта.

Након извођења представе, додијељене су годишње награде за умјетничка достигнућа у претходној позоришној сезони.
Умјетнички савјет Позоришта у саставу Младен Миросављевић предсједник, Велимир Бланић члан и Милан Гајић члан, донио је одлуке о најбољој глумици, најбољем глумцу и најбољој представи у протеклој сезони.

За улогу Тамаре у представи „Странци у ноћи“, за улогу Госпође Ренате у представи „Генетика Глембајевих“, најбољом глумицом проглашена је Николина Фригановић.

У саопштењу Народног позоришта наводи се да је за улогу Хасана у представи „Дервиш и смрт“ и улогу Саше у представи „Странци у ноћи“, најбољим глумцем проглашен Жељко Еркић.

За најбољу представу у 91. позоришној сезони проглашена је представа „Странци у ноћи“, аутора Ане Ђорђевић, у режији Слађане Килибарде.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана