Представа "Едит Пјаф" вечерас премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске: Пут душе у потрази за љубављу

Миланка Митрић
Представа "Едит Пјаф" вечерас премијерно у Дјечијем позоришту Републике Српске: Пут душе у потрази за љубављу

БАЊАЛУКА - Едит Пјаф је трагичан лик. Дјетињство проводи као сироче у борделу очеве мајке и на улицама Париза. Умире јој трогодишња кћерка. У авионској несрећи губи Марсела Сердана у тренутку када њихова романса досеже врхунац.

Носилац је трагичке кривице. Страдалнички пут њене душе у потрази за љубављу је катарзичан, антички трагичан, узвишен и нестваран, поетски танан и суптилан, навела је глумица Ђурђа Вукашиновић Бабић, која ће вечерас у представи на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске оживјети Едит Пјаф.

Мастер представа ове глумице "Едит Пјаф" биће премијерно одиграна вечерас од 19 часова.

- Као један показатељ свевремености и бесмртности њеног лика је и филм "La vie en ro­se" за који је Марион Котијард 2008. године добила "Оскара" тумачећи лик Едит Пјаф. Била сам инфицирана тим дјелом, филмом и музиком Едит Пјаф. Филм ме подстакао да се ја одважим и да урадим представу. Њена судбина из које је проистекла музика, раскошна грађа и тежина њеног живота и судбине је заправо допринијела и квалитету њене музике, на коју сумњам да је имун ико ко ју је чуо - навела је глумица.

Како је нагласила, одлучила се за полицентричност у глумачком смислу, што и јесте теза коју брани у свом раду.

- То је када глумац комуницира и сналази се у свим облицима театра, тако да сам сматрала да је потребно објединити театар сјенки, глумачки театар, театар покрета и музички театар да би све испало потпуно и да би прича изгледала потпуно. Полицентричност се сама наметнула као рјешење. Надам се да ће то допријети и до наше публике - закључила је глумица.

Срђан Маринковић је мајстор свјетла у Дјечијем позоришту РС, те њен сарадник у овој представи. Маринковић завршава студије монтаже на Академији умјетности у Бањалуци, а из ове позоришне сарадње настала је и филмска сарадња. Наиме, у припреми је и филм базиран на животу Едит Пјаф.

- Заједнички смо дошли до идеје да бисмо могли да снимимо филм, чији радни наслов је "La Pi­af". Филм је биографско-поетска драма са елементима мјузикла. То ће бити један поетичан филм који говори о љубави, а биће уједно и мој завршни рад - објаснио је Маринковић.

За сценографију су задужене Ђурђа Вукашиновић Бабић и Берина Шушчевић, за костиме Вукашиновић Бабић и Јелена Савић, а за лутке Наталија Гочева. Кореографију су радиле Ана Мазалица и Татјана Тушински, а музику Милана Смиљанић, Дарко Ружичић и Драженко Копуз.

- Ово је производ и плод фантастичног искуства и смјерне одлуке храбрости чланице нашег ансамбла Ђурђе Вукашиновић Бабић да за свој мастер рад на Академији умјетности изабере живот и дјело и гениј велике француске шансоњерке Едит Пјаф - рекла је директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана