Представа Аудиција премијерно у Приједору: Економија виђена очима умјетности

Снежана Тасић
Представа Аудиција премијерно у Приједору: Економија виђена очима умјетности

Приједор - Представа "Аудиција", по тексту Александра Галина и у режији Ведрана Марчете, изведена је премијерно у Позоришту Приједор.

Актери овог комичног комада који је свој позоришни живот почео у понедјељак увече били су полазници омладинског Драмског студија "Живко Десница", а резултат њиховог рада публика је наградила громогласним аплаузом.

Редитељ представе Ведран Марчета рекао је да је рад на представи трајао око мјесец и по те да је представу тематски одредио као "постваривање", односно калкулација и сналажење човјека у систему тржишне економије.

- Радили смо напорно и мислим да се публици свидјело то што смо им кроз причу, игру и режију показали - рекао је Марчета.

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош је након премијере истакао да је представа била сјајна и похвалио све оне који су учествовали у раду јер, како каже, пред њима није био нимало лак задатак.

- Ово није нимало једноставан текст и није лак за играње ни много зрелијим глумцима. Ови талентовани млади људи одлично су изнијели комад на сцени - казао је Барош.

Једну од запажених улога имала је Марија Ћурчија која у представи игра Рајку Дозу, алкохоличарку. Похвале за игру ове младе глумице нису изостале, а присутни су се сложили да се Марија, ученица трећег разреда средње музичке школе, добро држала градећи за њене године врло захтјеван лик.

- Осјећам се испуњено и пресрећно и сад видим да није узалуд прошло оно вријеме проведено у позоришту - казала је Марија.

Поред ње, у представи играју и Јелена Гојић, Сандра Мацура, Гордана Добрић, Александра Вујчић, Хелена Милојица, Борис Томић, Давид Лајшић, Светозар Косановић, Стефан Радановић и Угљеша Вејновић.

Ово је била четврта премијера у 63. позоришној сезони у Позоришту Приједор, гдје вјерују да ће представа "Аудиција" имати свој живот на сцени будући да је већ за петак, 12. фебруар, заказана прва реприза.

Прије почетка представе у холу Позоришта Приједор отворена је продајна изложба ручних радова заштитне радионице Фондације "Заједнички пут" из Приједора која у сарадњи са Јавном установом Центар "Сунце" окупља особе са потешкоћама у развоју.

Ћопићу у част

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош најавио је почетак рада на новој представи.

- То је намјенски писан текст који је радио књижевник Мухидин Шарић, а поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића. Комад ће режирати Жељко Касап - казао је Барош.

Он је додао да је Позориште Приједор за реализацију ове представе добило 10.000 КМ од Министарства цивилних послова БиХ, као и да њену премијеру приједорска публика може очекивати у вријеме обиљежавања Дана града Приједора, 16. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана