Предраг Мики Манојловић: Није нормално да редитељи дебитују у 35. години

Срна
Предраг Мики Манојловић: Није нормално да редитељи дебитују у 35. години

БЕОГРАД - Српски глумац Предраг Мики Манојловић изјавио је данас у Београду да није задовољан тренутном ситуацијом у домаћој кинематографији гдје се пружа шанса стално једним те истим ауторима умјесто да се обрати пажња на младе ствараоце.

"Младост данас добија шансу све касније и касније, а морали би добијати знатно раније. Веома је дуг процес до снимања првог филма, то уме да потраје годинама, и онда режисери постану дебитанти са 40 година. Код нас у српском филму све је погрешно постављено, тај систем добијања средстава ми се не свиђа. Имате тако 52 члана комисије која одлучује ко ће данас снимати филмове. Замислите толики број, где да нађете 52 компетентне особе за тако важно одлучивање? И онда следеће године још толико њих у комисији, значи 104 њих седи тамо и одлучује", упутио је критику један од наших водећих домаћих глумаца Манојловић, са успјешном интернационалном каријером.

Глумац је на ту тему говорио на сусрету са медијима поводом београдске премијере хрватско-српског филма "Стриц" тандема аутора Андрије Мардешића и Давида Капца која ће бити одржана вечерас од 19.30 часова у Дому омладине Београда.

Нови филм у коме Мики Манојловић тумачи главну улогу, биће приказан у оквиру програма "Сирово" на 28. Фестивалу ауторског филма.

"Ето ови млади људи Андрија и Давид су дебитовали у својој 35. години са овим филмом. А они би морали раније да то постигну, на основу претходних радова које су имали, свог талента. За мене то није нормално, да неко дозволи да ауторима прође младост и да тек сада дебитују. Видите и сами да се врте једни те исти аутори, знате коме се даје шанса", истакао је Манојловић и подсјетио да је раније био на позицији предсједника Управног одбора Филмског центра Србије.

"Тада сам све покушао да се то измени, али на жалост нисам успео. И данас говорим јавно о томе, као и тамо где треба. И знате шта су ми рекли? Понудили ми да ја то кренем да радим. Наравно, рекао сам им да не желим, да ми не пада напамет, јер сам већ био око тога ангажован, нећу сигурно поново. И да желим да се нагласи да је та моја функција пре десетак година била неплаћена, да не буде погрешно интерпретирано", нагласио је глумац и даље поделио то своје искуство док је био ангажован у ФЦС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана