Предићева "Косовка дjевојка" биће изложена у Конаку књeгиње Љубице

Танјуг
Предићева "Косовка дjевојка" биће изложена у Конаку књeгиње Љубице

БЕОГРАД- Једна од најпрепознатљивијих слика у историји српске умjетности и културе "Косовка дjевојка", који је насликао чувени сликар Урош Предић (1857 - 1953) биће изложена у Конаку књегиње Љубице од 2. до 16. октобра, најавили су организатори.

Слику је поручило Коло српских сестара, женско друштво основано 1903. године у Београду, које се бавило хуманитарним радом.

Настала је на основу цртежа из 1914. године, а као инспирација за слику Урошу Предићу послужила је народна пjесма "Косовка дјевојка", коју је сматрао једном од најљепших у историји српске књижевности.

Предић је насликао идеализовани приказ епске јунакиње, Косовке девојке, која "вида ране смртно погођеном Орловићу Павлу".

С обзиром на то да је настала у вријеме Првог свјетског рата, слика се може тумачити као универзална сцена страдања у ратно вријеме, а Косовка дјевојка као прва болничарка.

На тај начин, умјетник је насликао општељудску трагедију која прати све велике ратне сукобе, а у ликовима Косовке дјевојке и Орловића Павла приказао је српски народ и његове патње у рату.

Слика је убрзо након настанка стекла велику популарност и била штампана на разгледницама које су продаване у хуманитарне сврхе.

Откупљена је од књижарског предузећа "Полет" 1940. године и од тада се чува у Музеју града Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана