Познат програм првог фестивала "Исидора Жебељан" у Крагујевцу

Танјуг
Познат програм првог фестивала "Исидора Жебељан" у Крагујевцу

КРАГУЈЕВАЦ - Спреман је богат и разноврстан умјетнички програм Интернационалног фестивала "Исидора Жебељан" у Крагујевцу, посвећен преминулој умјетници, саопштио је данас организатор те музичке смотре - Музичка омладина-Крагујевац.

Публика ће имати прилику да 15, 16. и 17. јуна чује два концерта и да присуствује разговору о опери "Две главе и девојка" Исидоре Жебељан, на коме ће учествовати умејтници из продукције, након чега ће услиједити снимак свјетске премијере те опере. На свечаном отварању 15. јуна "Жебељан ансамбл" ће у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије извести примењену музику умјетнице, писану за позоришне представе домаћих и страних продукција, за коју је композиторка вишеструко награђивана.

Између осталог, Жебељан је добила три Стеријине награде и четири  награде за сценску музику.

Како истиче предсједник Музичке омладине-Крагујевац и директор Фестивала Стефан Адамовић, сви услови су у потпуности обезбјеђени како би већ прве године одржавања фестивала све планиране пројекте реализовали.

Програм ће бити садржајан и занимљив, захваљујући великом броју умјетника, Исидориних пријатеља и поштовалаца, који су се одазвали позиву дирекције манифестације и прихватили учешће.

Друге фестивалске вечери, 16. јуна, у Легату Николе Коке Јанковића, који је био велики поштовалац лика и дјела Исидоре Жебељан, биће организован округли сто, на коме ће говорити умјетници који су учествовали у продукцији опере "Две главе и девојка" - Анета Илић, Васа Стајкић, Борис Лијешевић, Премил Петровић и Борислав Чичовачки.

У четвртак, 17. јуна, такође у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, на затварању Фестивала наступиће "Жебељан оркестар" уз ученике Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Улаз на све догађаје је бесплатан, али због ограниченог броја посјетилаца, у складу са свим мјерама против пандемије, биће потребно да сви заинтересовани своје мјесто резервишу путем линкова који ће бити активни од сутра на сајту фестивала.

Програм све три вечери публика може да прати и онлајн у директном преносу на Yоu Тubе каналу Музичке омладине-Крагујевац, а фестивал има подршку Града Крагујевца, националне платформе "Србија ствара", СОКОЈ-а, музичке компаније Масцом и Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана