Повратак класичном Дилану Догу

Бранислав Предојевић
Повратак класичном Дилану Догу

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Бонели” направила је рестарт свог славног стрип серијала “Дилан Дог”, издавањем трилогије која ће почети с бројем 435. редовног серијала.

По завршетку трилогије лик Дилана Дога биће враћен у статус који је сличнији оном на самом почетку серијала, како је желио његов творац, легендарни Тицијано Склави.

Аутор првог дијела трилогије, под насловом “Два минута до поноћи” је Роберто Рејкони, актуелни уредник серијала, уз цртеж Ђорђа Понтрелија. Касније, аутор сљедећа два албума биће Барбара Баралди, а цртач Серђо Ђераси.

- Мој свијет се распада… Недосљедности наративног ткива реплицирају се као растућа туморска маса… Сви моји прорачуни су били погрешни! - каже Џон Гоуст, док се верзија Дилана Дога из прошлости мистериозно појављује на Крејвен Роуду, а Смрт се враћа да прошета улицама Лондона, пише у званичном синопсису поменуте 435. епизоде.

Рејкони је написао дугачку објаву на “Инстаграму” како би разјаснио ствари које се тичу будућности лика и повратку основама. Судећи по његовим ријечима, сам Склави је тражио ову нову промјену курса у сценарију.

- Господо, ствари су врло једноставне - Тицијан је изабрао овај пут. Творац лика је, послије десет година експериментисања, преокрета и револуција, осјетио потребу да Дилана врати у “више домаћу” и за читаоце уобичајенију димензију. Издавачка кућа, редакција, уредник и аутори  пратили су његова упутства и учинили да се то догоди - рекао је Рејкони.

Требало би поменути да посљедњих година експериментисања са серијалом није недостајало. Постојао је “метеорски циклус”, затим “циклус 666”, а прије свега ресетовање, које је почело од броја 407, уз бројне промјене у Дилановом универзуму, што се није превише свидјело тврдокорним обожаваоцима.

У стварности, за многе читаоце ова велика промјена се никада није догодила, а можда је управо то оно што је убиједило и саму издавачку кућу “Бонели” да тражи да Дилан Дог буде враћен свом поријеклу и уобичајеној димензији.

Историја

Први број стрипа “Дилана Дога” аутора Тицијана Склавија изашао је 1986. године у Италији, под називом “Зора живих мртваца. Ова епизода само годину дана касније у издању новосадског “Дневника” изашла је и на простору бивше Југославије. У једном периоду, мјесечно је штампано више од милион примјерака овог стрипа на разним језицима. Почетком миленијума Склави се све више повлачи из јавности засићен радом на Дилану и стрипу генерално, што се осјетило на тиражима. Водеће уредничко мјесто, на приједлог Склавија 2014. године, преузима контроверзни сценариста Роберто Рејкони, који уноси радикалне измјене, како у сам стрип, тако и комплетну едицију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана