Посвета руским великанима у НУБРС

М. М.
Посвета руским великанима у НУБРС

БАЊАЛУКА - Изложба “Толстој и Достојевски у српској култури” биће отворена 16. јуна у холу Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. Ауторка изложбе је Наташа Булатовић, а изложбу је приредила Библиотека града Београда.

- Животни и стваралачки путеви два велика савременика Лава Николајевича Толстоја и Фјодора Михајловича Достојевског често су се приближавали, али се никада нису укрстили. Писац и филозоф Дмитриј Мерешковски, један од најбољих познавалаца мисли и стваралаштва двојице књижевника, рекао је за њих да су они “два противуречна близанца”. Следећи ту концепцију у формалном смислу, трудила сам се да ову изложбу уобличим као својеврсни диптих. Њеном симетричношћу желела сам да прикажем равноправни значај два највећа руска класика за српску културу.

Различите идеологије и времена на површину су издвајали једног или другог од ове двојице аутора, како то одувек чини историја са истакнутим људима. Трудили смо се да њихов утицај прикажемо у најразноврснијем светлу и тиме докажемо свепрожимајуће јединство, на једној страни велике руске књижевности, а на другој страни српске, која је, не само у култури, била усмерена на своју велику словенску заштитницу - навела је Булатовићева о изложби.

Изложба је сачињена из 15 плаката посвећених Достојевском и 15 плаката посвећених Толстоју, на руском и српском језику. Ауторка је покушала да пружи свестран приказ ове двојице писаца у Србији, истражујући њихову преводилачку, штампарску и критичарску дјелатност на том простору.

- Изложба открива и мало познате, директне везе између славних руских писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату. Представља и мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу, извођење лозе свих Толстојевих потомака који су емигрирали у Србију - наводе из НУБРС.

Изложба ће бити отворена у 13 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана