Посвећеност умјетности смањује ризик од преурањене смрти за 31 одсто

ГС
Посвећеност умјетности смањује ризик од преурањене смрти за 31 одсто

​Истраживачи са колеџа у Лондону су дошли до закључка да редовне посјете музејима, галеријама и позориштима нису само задовољство за очи, већ вам могу помоћи и да живите дуже.

А данас, у току пандемије вируса корона, битно је пратити дигиталне садржаје које нуди култура, па виртуелно посјетити одређену изложбу, погледати представу, филм...

За ову студију, истраживачи су анализирали податке 6.710 одраслих Британаца старости преко 50 година. Сви они су учествовали у већем истраживању, односно у енглеској лонгитудиналној студији старења. Просјечне године испитаника су 66.

Ови људи су испитивани о томе колико су посвећени умјетности, укључујући и посјете музејима, галеријима, операма, позориштима или посјећивању концерата. Они су могли да бирају између три опције: никад, понекад (мање од јендом годишње или једном или двапут у години) и редовно (на сваких неколико мјесеци или чешће).

У току 14 година, тестирање је прошло око 2.000 испитаника. Најучесталији узроци смрти код њих били су канцер, болести срца, проблеми са бубрезима и други природни узроци.

Зато су истраживачи анализирали сакупљене податке и дошли до закључка да што чешће излажете себе разним типовима умјетности, имате мањи ризик од пријевремене смрти. Заправо, људи који редовно практикују посвећеност умјетности, имају 31 одсто мањи ризик од прераног умирања, док они који посјећују музеје или иду на концерте само једном или двапут годишње, имају само 14 одсто мање шансе да умру рано.

Мада је ово само опсервациона студија и не може нам показати тачно зашто културно обогаћен живот може помоћи људима да живе дуже, многи научници вјерују да умјетност смањује стрес, повећава креативност, пружа особи осјећај мира и пружа вам сврху у животу.

Претходне студије су такође показале позитиван ефекат умјетности на добробит људи, укључујући и утицај на хроничну бол, висок крвни притисак, висок холестерол, кратак дах и друге симптоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана