Постхумно објављен роман “Преко трња” Мише Алексића

Танјуг
Постхумно објављен роман “Преко трња” Мише Алексића

БЕОГРАД - Књига “Преко трња” преминулог бас гитаристе Мирослава Мише Алексића (1953-2020) постхумно је објављена као збирка веома занимљивих, интригантних и мање познатих појединости из живота популарних музичара, као друго књижевно дело једног од оснивача рок групе “Рибља чорба”.

“Објављивање ове књиге била је Мишина велика жеља и да данас може да је узме у руке, био би пресрећан”, рекла је његова ћерка Мина Алексић, иначе по вокацији драматург, драмски писац.

„Миша је много читао аутобиографије познатих рокера, успешних личности, писаца. То га је инспирисало да крене са писањем новог романа, који је делимично аутобиографски, али је прича приказана кроз призму младог басисте из једног бенда основаног осамдесетих година прошлог века”, објаснила је Мина настајање друге књиге свог вјечно непрежаљеног оца.

“Током писања, био је у свом свету, поново у годинама које су му биле најдраже. Консултовао се и са мном око неких идеја, око преокрета у роману, око безизлазних и узбудљивих ситуација, како бих му помогла да направи добар расплет. Давала сам му коментаре и идеје, али роман нисам узимала да читам док га је писао”, открила је Мина Алексић.

Заплет романа је слиједећи: талентовани гитариста Џони постаје члан рок бенда “Звезде” у успону, те брзо стиче нове пријатеље и наравно неизоставне хорде обожаватељки. Ускоро је јасно да популарност има своје добре али и лоше стране.

Да ли ће “Звезде” успијети да се изборе са бројним притисцима, превртљивим менаџерима и јаком конкуренцијом, једно је од питања које се провлачи кроз дјело.

Алексић открива многе детаље који су неизоставни диео рокерског живота, од игре са пороцима до провода са групи дјевојкама.

Ипак, главни мотив је потрага и проналазак праве и искрене љубави. Читаоци, прије свега омладина ће моћи да стекну слику како су се људи некада не тако давно сасвим квалитетно забављали без мобилних телефона и интернета, а нове пјесме могле су да се чују само на радију, и тек касније на телевизији.

Интимни свијет рок звијезда као друга књига „Преко трња” Мише Алексића може се наћи од петка у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту www.laguna.rs .

Претходно дjело аутора “Уживо!: Аутобиографија” (2011) истог издавача “Лагуна” наишло је на веома позитиван пријем код шире музичке и читалачке публике, тако да се сматра веома успjешним штивом за све љубитеље његове рок групе и све остале који воле добар рокенрол, али и да мало завире иза кулиса.

Мирослав Алексић, познатији као Миша, готово цио свој професионални вијек је посветио рокенролу.

Свирао је у неколико мање афирмисаних састава, али и у познатој групи “СОС”, односно претходнику легендарне “Рибље чорбе”, чији је био један од оснивача.

Преминуо је 29. новембра 2020. године од последице корона вируса, а само мјесец дана прије тога је био на сцени позоришта Атеље 212 и са култном групом “Рибља чорба” примио престижну награду ГОДУМ 2020 за рок бенд године од Удружења музичара рок, забавне и џез музике Србије.

Као сјећање на овог значајног музичара, а прије свега доброг, позитивног човјека, одржан је концерт “Рибље чорбе” 18. августа у његову част на стадиону Ташмајдан са гостима - Звонимир укић уле (Ван Гог), Момчило Бајагић Бајага, браћа Жика и Драги Јелић (YU група) и Никола Чутурило Чутура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана