Поставка слика “Боје душе моје” у Каменој кући на Кастелу

Данко Кузмановић
Поставка слика “Боје душе моје” у Каменој кући на Кастелу

Бањалука - Ми сликари не мислимо само кистом. Ми мислимо бојама, причамо кистом, а једина нада и намјера у томе је да вам одсликамо душу топлином.

Рекао је ово сликар Мишо Пећарић приликом отварања изложбе “Боје душе моје”, на којој се налази 35 слика које су насликали он и његов отац Живорад - Жика Пећарић.

Овом изложбом, која је отворена у Каменој кући на тврђави Кастел, Пећарић је желио да подсјети бањалучку публику на сјајна дјела која је иза себе оставио његов отац, али и да покаже своје слике које су настале од његове посљедње изложбе.

- Ово је својеврстан омаж мом оцу и његовим дјелима, као и успомене на све оно што је урадио за свој град. Моја посљедња изложба је била 2004. године овдје, баш по његовом наговору, јер је он рекао да сам дужан да Бањалуци презентујем шта сам постигао, јер сам дијете овог града - казао је Пећарић.

Живорад - Жика Пећарић је био сликар који је стварао у Бањалуци, али су његова дјела била призната и позната широм свијета. Познат је био по својој техници наношења боје на лесонит.

- Мој отац и ја смо, не знам из ког разлога, потпуни опозити. Он је мени одувијек био идол. Он има једну фантастичну дубину. Ради из тог једног фантастичног негатива гдје он мајсторски изведе слику на лесонит. Жика никада није потписивао своје радове јер је тврдио да га нико не може копирати - рекао је Пећарић.

На отварању изложбе публици се обратио и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Жика је био свестран - спортиста, инжињер архитектуре са бројним наградама, познат и признат као сценограф и костимограф, више од 240 сценографија и више од 150 костимографија. Иако је сам говорио о томе да није костиме нарочито волио да ради због надмудривања са глумцима, али је познато да је такође један од пионира примијењене умјетности, односно дизајна. Амблеми бањалучког “нектар” пива или “Витаминке” су исти они или вуку коријене од оног дизајна који је радио Жика Пећарић. Био је предавач многобројним ђацима и студентима, а ту мисију, како умјетничку, сликарску, тако и ову едукативну наставља и Миша Пећарић - испричао је Радојичић.

Он је подсјетио и на ријечи бањалучког пјесника Ђуре Дамјановића о овом сликару.

- Пјесник Ђуро Дамјановић посветио му је пјесму “Источно од неба” и један стих те пјесме каже “он сликар обичан није, он кистом може да шије разне ствари, боје дуге, одело природе, кравату дуге - то је тај Жика сликар Пећарић” - изрецитовао је Радојичић.

Радојичић је казао да је Жика Пећарић умјетник који је много дао свом граду, који је волио.

- Са градом је живио и чак је говорио “уморан од такмичења, рада и учења, оно мало времена у јулу и августу, хитао сам  сретан у своју Бањалуку, на свој Врбас и у свој чамац” -  закључио је Радојичић.

Изложба ће бити отворена до 16. августа, а посјетиоци ће дјела моћи да виде сваким радним даном од 10 до 18 часова.

Пејзажи и магична осјећања

- Уживала сам посматрајући те чудне пејзаже који изазивају нека магична осећања, па самим тим то је веома субјективан продукт уметникове снаге и маште. Не знам која је слика лепша од које - осећам да имају душу. А уметност која нема душе и која не може да изазове пориве ничијих осећања за мене није прихватљива. Колорит је толико разноврстан и богат и на себи својствен начин рађен тако да човек не може да схвати да толико разних боја на једној слици могу имати такав склад - овако је говорила пјесникиња Десанка Максимовић о сликама Жике Пећарића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана