Поставка Младена Миљановића представљена у Бањалуци: Испитивање перспективе прошлости и садашњости

Миланка Митрић
Поставка Младена Миљановића представљена у Бањалуци: Испитивање перспективе прошлости и садашњости

БАЊАЛУКА - Испитивање простора, перспективе, форми и створених конструката између предмета, људи и историје унутар једног друштва, представљено на својствен начин, дио је једне нове поставке која је представљена публици у Бањалуци, на простору тврђаве Кастел.

Ни киша која је падала није спријечила бројне поклонике лика и дјела умјетника Младена Миљановића да заједно с њим буду дио отварања другачије и јединствене поставке, започете перформансом самог умјетника и плочом са натписом "Споменик жртвама споменика".

Његова изложба "Аперта фенестра" отворена је у Каменој кући на тврђави Кастел. Изложба обухвата три рада, и кроз радове се тумачи једна могућа и другачија перспектива. Дио поставке чини "Аперта фенестра", сачињен од гранита и каменог праха, који је могуће видјети са спољне стране Камене куће. Скица за споменик је видео од 21 минута, који је могуће погледати унутра, као и видео и снимак, односно перформанс који је споменик жртвама споменика, у трајању од 6,45 минута.

- Главни рад "Аперта фенестра" се посматра из спољне стране зграде ка унутра, што је у потпуности супротно ономе како смо ми навикли да гледамо умјетност на сликама и на зидовима као прозорима у свијет о којима је Мазачо писао на почетку ренесансе. Ова изложба исто тако поставља питање споменика и односа споменика као нечега што је посвећено жртвама и тада заправо велики број споменика ствара жртве у стварности у којој живе. Једна ренесансна изложба са једне, а са друге стране изложба која поставља питања у стварности данас - рекао је Миљановић.

Овом поставком Миљановић је представио истраживање простора друштвених, социјалних и културних перспектива у садашњости, представљених у форми пејзажа, скулптуре-инсталације или пластичке топологије као једног сегмента. Прозор је отворен, али свијет непрегледних предјела прошлости је посматран извана ка унутра.

- Искрено ме радује чињеница што је након дужег времена Бански двор поново у прилици да организује у својој продукцији изложбу умјетника као што је Младен Миљановић. Изложба је дуго припремана, годину дана, као све велике и озбиљне изложбе. Сигуран сам да ће и ова изложба, као и све претходне Миљановићеве изложбе, имати снажан одјек - казао је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић.

"Аперта фенестра" приказује обрнути или инверзни процес у којем су артефакти заузели мјесто посматрача, а позиција посматрача је на мјесту предмета репрезентације.

Током трајања изложбе биће организовано јавно вођење и разговор о изложби у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци и професором теорије савремене умјетности Урошем Чвором са Универзитета UNSW из Сиднеја.

Изложба ће бити отворена до 2. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана