Портерт пронађен у зиду галерије је украдена Климтова слика

Agencije
Портерт пронађен у зиду галерије је украдена Климтова слика

РИМ - Стручњаци за умјетност потврдили су да је слика која је прошлог мјесеца откривена у зиду галерије модерне умјетности у Пјаченци, у Италији, "Портрет једне даме" аустријског сликара Густава Климта, украден прије готово 23 године.

Аутентификација слике ријешила је једну од дуготрајних мистерија у свијету умјетности - гдје је дјело нестало? - али је оставило неколико питања без одговора, укључујући ко је слику узео и да ли је дјело икада напустило галерију, пише АП.

Вртлар у галерији Ричи Оди, који је уклањао бршљан, примијетио је мала врата на зиду и отворио их. Унутар простора пронашао је пластичну кесу са сликом за коју се чинило да нестало ремек-дјело.

"С немалим узбуђењем могу вам рећи да је дјело вјеродостојно", изјавила је данас тужитељка Орнела Чика.

Портрет младе жене која сензуално гледа преко рамена на зеленој позадини приказан је на конференцији за новинаре, а чувала су га два полицајца.

Слика је позније дјело аустријског мајстора арт нувоа. Климт ју је насликао 1916-1917. године, а њен нестанак био је једна од највећих свјетских мистерија.

Откад га је баштован открио 10. децембра, платно је чувано у трезору локалне филијале централне банке у Италији, док су стручњаци користили инфрацрвено зрачење и друге неинвазивне технике да би утврдили да ли је то оригинални "Портрет даме".

Стручњаци кажу да је слика у изванредно добром стању. Један од ријетких знакова оштећења била је огреботина близу ивице платна која је можда настала "из неспретног напора да се портрет уклони из оквира", рекла је Ана Селери, рестаураторка из Националне галерије у Болоњи.

"Портрет једне даме" званично је заведен као нестао 22. фебруара 1997. године, али је могао бити скинут са зида галерије неколико дана раније, током припрема за излагање.

Па ко је украо слику? Чика је рекла да полиција проучава остатке органских материјала на пронађеном платну у нади да ће им они можда пружити трагове.

На питање да ли су власти знале да ли је комад уопште напустио галерију, истражитељи су рекли да то тек треба открити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана