Поповић и даље на челу Удружења архивских радника РС

И. Б.
Поповић и даље на челу Удружења архивских радника РС

БАЊАЛУКА - На сједници Изборне скупштине Удружења архивских радника Републике Српске, која је одржана у петак, изабран је за предсједника Душана Поповића, који је и до сада обављао ову функцију.

Из Архива РС су саопштили да су на Изборној скупштини за чланове Управног одбора Удружења изабрани Бојан Стојнић, Владан Вуклиш, Маријана Тодоровић Билић, Силвана Вуковић и Љубица Ећимовић.

- Осим тога за чланове Надзорног одбора удружења изабрани су Вело Шурбат, Верица Јосиповић и Милена Велић - казали су из Архива РС.

Удружење архивских радника РС основано је 5. децембра 2000. године као слободно, добровољно, самостално и нестраначко удружење грађана.

- Дјелатност удружења је јавна, а заснива се на моралним вриједностима демократског друштва. Има статус репрезентативног струковног удружења за архивску дјелатност. Организује стручне семинаре и курсеве, предавања, савјетовања, симпозијуме, научне скупове те стручне и научне екскурзије у земљи и иностранству - саопштили су из Архива РС.

Додали су да поред тога удружење организује и изложбе архивских докумената, пружа стручну помоћ имаоцима и ствараоцима архивске и документарне грађе и издаје часописе и другу стручну и научну литературу у складу са Законом о издавачкој дјелатности.

- Циљеви и задаци удружења су унапређење и развој архивистике и архивске дјелатности у Српској, стручно усавршавање и оспособљавање чланова удружења, популаризација архивске дјелатности и развијање свијести о њеном значају те сарадња са надлежним органима власти и другим заинтересованим - навели су из Архива РС.

Удружење издаје годишњак “Гласник Удружења архивских радника Републике Српске”, једини стручни и научни часопис из области архивистике и историографије у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана