Подршка домаћим ствараоцима

Илијана Божић
Подршка домаћим ствараоцима

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске откупило је 39 ликовних дјела од 34 аутора у вриједности од 100.000 КМ и то за 12 установа културе. Такође откупили су и књиге и то 11 публикација од четири издавача и даровали их библиотекама.

О томе свједоче резултати јавног конкурса за откуп дјела ликовне умјетности за ову годину те јавног конкурса за откуп књига у Републици Српској које је објавило Министарство просвјете и културе РС.

Министарство је све публикације откупило у 43 примјерка за потребе свих народних библиотека у Српској, у укупној вриједности од 9.137 КМ.

- Конкурс за откуп дјела ликовне умјетности дефинисан је као један од закључака конференције "Изазови савремене визуелне сцене" коју смо организовали 2021. године. Право да се пријаве на конкурс за откуп дјела ликовне умјетности имале су установе културе чији је оснивач локална заједница, а било је пријављено 16 установа са укупно 122 дјела предложена за откуп - истакли су из Министарства.

Додали су да су установе у своје откупне приједлоге уврстиле дјела афирмисаних и значајних визуелних умјетника из Српске, али и дјела умјетника млађе и средње генерације.

Међу откупљеним дјелима су просторна свјетлосна инсталација "Смрт слике" Весе Совиља, угљен на папиру "Цртежи" Миодрага Манојловића, "Површина индивидуације" Борјане Мрђе, слика "Неизбјежно" Рената Ракића, дјело "Поздрав сунцу" Оливере Шипке Баста, "Олуја" Зорана Бановића те "Јесен", "Солитер" и "Музеј" Далибора Поповића Микше и дјела других аутора.

Када је ријеч о откупу књига из Министарства су саопштили да је стручну процјену и вредновање пријављених приједлога за откуп књига вршила трочлана Комисија за вредновање пројеката из области издавачке дјелатности и откупа књига, која је именована рјешењем министра просвјете и културе.

- У обзир су ушле књиге од значаја за културу и умјетност Републике Српске из категорија домаћа књижевност проза, поезија, есеји, драма, критика, књиге за дјецу, преведена књижевност проза, поезија, есеји, драма, критика објављена од стране издавача из Српске те публикације из области умјетности које представљају наше културно насљеђе и савремену културу и умјетност - навели су из Министарства.

Књиге су откупљене од издавача "Имприматур" и Центра за вјештачење и процјењивање "Зенит" те "Мудрог слова" и "Бесједе".

Тако су откупљена дјела "Бродови, богови и мали пожари у рукама" Маје Михајловић, "Глуво доба" Нинослава Митровића, "Може ли се побећи од туге: Мајка емигранта из Београда" Иване Бајић Хајдуковић, али и књига "Пре поплаве" Ане Болаве. Откупљене су и "Оставинска расправа Анастаса Кона" Срђана Секулића, "Носталгија за непостојећим" Берислава Благојевића, "У џеповима медијске стварности" Борислава Вукојевића и Вука Вучетића те књига "Дрвар у причи и стиху (1945-1991) Доситија Петковића.

Циљеви

Из Министарства просвјете и културе РС су истакли да је циљ конкурса за откуп дјела ликовне умјетности био подстицање развоја визуелних умјетности путем осавремењавања умјетничких збирки колекција.

- Такође циљ је и јачање капацитета установа културе, подршка савременим визуелним умјетницима и развијање визуелне културе те да конкурс помогне и укаже на важност формирања колекција визуелне умјетности у установама културе различитог карактера - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана