Подгорица: Приказан документарни филм “Чекајући Хандкеа” посвећен Србима са Космета

Срна
Подгорица: Приказан документарни филм “Чекајући Хандкеа” посвећен Србима са Космета

ПОДГОРИЦА - Приказивањем документарног филма “Чекајући Хандкеа”, једног од најнаграђиванијих српских аутора Горана Радовановића, вечерас је у “Српској кући” у Подгорици одржано филмско вече посвећено животу преосталог српског народа на Косову и Метохији, односно Великој Хочи.

Кроз потресну причу о приликама у изолованој српској енклави Велика Хоча, Радовановић крајње објективно, непристрасним језиком камере свједочи о изазовима, пркосу и вјери као ослонцима опстанка у раљама албанског шовинизма и терора.

Филм говори о преосталим Србима у Великој Хочи који желе да их посјети нобеловац Петар Хандке, којем у знак поштовања желе да поставе спомен-плочу, због његових дјела које је посветио Србима са Косова и Метохије и Велике Хоче.

Срби из Велике Хоче су захвални Хандкеу и за новчана средства која им је донирао од добијених књижевних награда.

Након приказаног филма Радовановић је говорио о сопственим утисцима и доживљајима током вишеструког боравка у јужној српској покрајини, о искуствима током снимања филма “Енклава”, такође посвећеног истини о страдалништву Срба на Косову и Метохији, о свему ономе што није могло да се исприча и прикаже филмским језиком.

“Не треба очајавати, треба се држати свога идентитета и не подлијегати порукама са стране, посебно онима које руше твој идентитет, конкретно наш српски идентитет на Косову и Метохији”, рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана