Почиње онлајн регионално издање Фестивала ауторског филма

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Прољећно издање међународног Фестивала ауторског филма у регионалним оквирима почиње данас онлајн и трајаће до 17. априла, што ће чинити девет филмова за девет дана, саопштили су организатори те смотре.

На овом виртуелном фестивалу удружиле су се дирекције Сарајево Филм Фестивала (БиХ), Загреб Филм Фестивала (Хрватска), Фестивала ауторског филма (Србија) и Филмског фестивала Херцег Нови (Црна Гора).

На онлајн платформи "Ондеманд.киномеетингпоинт.ба" у наведеном термину у трајању од девет дана, по избору селектора ова четири фестивала, публици ће бити понуђен избор нових и старих остварења, од којих су неки награђени на последњим издањима фестивала у Кану, Берлину и Венецији, као и два рестаурирана југословенска класика.

У програму је пет играних дела: дански "Крвне везе" Женет Нордал, руски "Млади китоловац" Филипа Јурејева, мексичко-француски "Нови поредак" Мишела Франца, словачко-румунски-чешки "Слуге режима" Ивана Острочовског и израелско-француски "Смрт филма, а и мог оца" Данија Росенберга.

Такође присутна су и два документарна филма - хрватски "Једна од нас" Ђуре Гаврана и француски "Мала девојчица" Себастиена Лифшица.

На репертоару су и два антологијска дела: "Павле Павловић" Пурише Ђорђевића (1975) где играју Беким Фехмиу, Милена Дравић, Љуба Тадић, Раде Марковић, Љубинка Бобић, Фарук Беголи, Данило Бата Стојковић, као и "Мирис пољског цвећа" Срђана Карановића (1977) са одличном глумачком поставом - Љуба Тадић, Александар Берчек, Олга Спиридоновић, Богдан Диклић, Миодраг Радовановић, Бранко Цвејић, Слободан Алигрудић, Чедомир Петровић, Горица Поповић.

Јован Марјановић, испред Сарајево Филм Фестивала каже да их је ујединила жеља да публици омогуће приступ филмовима са програма фестивала у Кану и Венецији 2020, као и Берлина 2021 да донесу најбоље од европског и свјетског филма.

"Надамо се да ћемо се што пре срести са нашом публиком на овогодишњим издањима фестивала у затвореном и отвореном, у летњим биоскопима. До тада - у време пандемије када се све смотре отказују, уз присуство страха и удаљавања, кроз ове филмове доносимо заједничку идеју наде, сарадње и блискости", закључио је Марјановић.

Милена Дебељковић, као део тима Фестивала ауторског филма из Београда, каже да је Мрежа фестивала из региона доказ да и у ова тешка времена филмска индустрија проналази начин да се прилагоди и напредује, нарочито када је угрожена егзистенција филмских фестивала.

"Управо догађај који смо заједничким снагама организовали има за циљ да повеже не само фестивале, него и публику, а ово је тек први корак који је ова мрежа фестивала направила", навела је Дебељковић.

Борис Т. Матић, испред Загреб Филм фестивала истиче да су срећни што у вријеме када су сусрети публике и аутора ограничени, могу донети публици неке од најзанимљивијих свежих филмских наслова из цијелог свијета, два класика као благо регије, али и разговоре са ауторима.

"Пролећно издање је увод у наше активности које ће се наставити целе године на сва четири фестивала која ће се тек одржати уживо у другој половини године", закључио је Матић.

Марија Перовић као представник Филмског фестивала Херцег Нови је подвукла да је први заједнички регионални филмски фестивал идеална прилика да се виде добри и актуелни филмови, али и прави класици ауторског филма југословенске кинематографије.

"Пролећно филмско издање прави је начин да не будете усамљени и потражите себи сличне широм фестивалске мапе, који је у име фестивала Херцег Нови, као неке од одабраних филмова истакао наш селектор и редитељ Иван Бакрач", најавила је Перовић.

Мрежу фестивала Јадранске регије подржао је МЕДИА Програм Креативне Европе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана