Почетком новембра манифестација у славу српског Хомера

Srna
Почетком новембра манифестација у славу српског Хомера

БИЈЕЉИНА - Манифестација "Вишњићеви дани", посвећена пјеснику и гуслару Филипу Вишњићу, биће одржана у Бијељини од 1. до 8. новембра, најавио је данас градоначелник Мићо Мићић.

Након састанка Организационог одбора Манифестације на којем је усвојен програм овогодишњих 26. "Вишњићевих дана", Мићић је рекао да су организатори - Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", Српско културно-умјетничко друштво "Семберија" и Центар за културу веома квалитетно извршили задужења.

"О Вишњићевом значају за нашу средину свједочи чињеница да се његов лик налази на грбу града", навео је Мићић и истакао да општина Угљевик и град Бијељина планирају постављање споменика Вишњићу и изградњу реплике његове родне куће у Трнови.

Према Мићићевим ријечима, општина Угљевик већ је обезбиједила земљиште, а град Бијељина би помогао у изради плана и изградњи реплике родне куће великог пјесника.

"Неки од грађана изразили су жељу да финансирају постављање споменика пјеснику и гуслару који је оставио неизбрисив траг у историји и култури нашег народа. На овом пројекту биће ангажовани историчари, архитекте и стручњаци из других области", рекао је Мићић.

У саопштењу Градске управе наведено је да ће 1. и 2. новембра, у претпрограму Манифестације, бити организована такмичења основаца, средњошколаца и студената у рецитовању и бесједништву, као и 10. Сусрети младих пјесника "Филиповим стазама", а овај дио програм биће одржан у Народној библиотеци "Филип Вишњић".

Програм Манифестације званично ће почети 4. новембра полагањем вијенаца код споменика Филипу Вишњићу на платоу Библиотеке и подизањем заставе "Вишњићевих дана" у 15.00 часова.

Програм ће бити настављен представљањем збирке пјесама "Морачки бастион" аутора Бранка Крковића у градској библиотеци.

Након тога, за 18.00 часова у Музеју Семберије заказано је отварање изложбе "Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма" аутора Милице Орловић Чобанов, док ће у 19.00 часова бити одржана свечана академија у Центру за културу, коју организују СПКД "Просвјета" и Хор "Србадија".

Наредног дана, 5. новембра, у Трнови ће бити одржан историјско-поетски час на мјесту гдје је постављена спомен-плоча Филипу Вишњићу, предвиђена је и посјета Манастиру Тавна, а у Библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промоције књига аутора Анђелка Анушића "С Хомером у олуји" и Љиљане Лукић "Бисери на дну мора".

За 6. новембар планирано је полагање вијенаца код споменика Филипу Вишњићу у Међашима, а ученици подручне основне школе из овог мјеста и Основне школе "Петар Кочић" из Броца, одржаће поетски час.

Истог дана ће у 13.00 часова Савез слијепих и слабовидих лица Републике Српске у Библиотеци одржати културно-умјетнички програм.

У 17.00 часова у Галерији Центра за културу "Семберија" биће отворена изложба "Слике из живота под окупацијом. Живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату", коју организују Историјски архив и Народни музеј из Врања.

Те вечери ће у Галерији публици бити представљен зборник "Јужни српски крајеви у 19. и 20. веку: друштвено-економски и политички аспект".

За 7. новембар планиран је концерт Ансамбла "Вис антика" из Београда у сали Епархијског дома у Бијељини, док ће наредног дана, на Митровдан, у храмовима Српске православне цркве у Бијељини бити служена Света литургија и помен Филипу Вишњићу.

Завршног дана Манифестације у Библиотеци биће одржано "Вече са Српском вилом", у 19.15 часова планирано је спуштање заставе "Вишњићевих дана", а потом Гусларско-епско вече у Центру за културу "Семберија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана