Почео 16. Филмски и музички фестивал “Кустендорф”

Танјуг
Почео 16. Филмски и музички фестивал “Кустендорф”

МОКРА ГОРА – Под слоганом “Умјетност изнад свега” који је инспирисан кратким видеом о животу некадашње првакиње балета из Њујорка Мартине Гонзалес и пројекцијом филма “Троугао туге” шведског редитеља Рубена Естлунда који је награђен Златном палмом вечерас је на Мећавнику отворен 16. Филмски и музички фестивал “Кустендорф”.

“Ово је један од најинспиративнијих културних догађаја у региону, Европи и свету, на коме се слави висока уметност и ауторски филм као њен важан део, фестивал који већ деценију и по неуморно зрачи позитивном енергијом и младим ствараоцима даје јединствену прилику да учећи од најбољих стекну нова сазнања и прошире своје видике”, казала је министарка културе Маја Гојковић отварајући фестивал.

Она је навела да слоган овогодишњег фестивала вјерно описује животни и стваралачки пут домаћина Емира Кустурице и да захваљујући првенствено њему, Србија има аутентични филмски фестивал који је истински празник умјетности.

„Кустендорф је од свог настанка сврстан међу најбоље светске филмске фестивале, што је од великог значаја и за афирмацију наше културе и Србије у међународним оквирима и подршка Министарства културе овом филмском фестивалу неизоставни је део одговорне културне политике и битан подстицај развоју кинематографије”, закључила је Гојковић.

Оснивач фестивала Емир Кустурица рекао је да је за идеју да се далеко од свијетла велеграда доводе највећи свјетски аутори, са њима и млади аутори, пресудна била вјера да свака поезија стиже из пуситиње, па је умјетност враћена на право мјесто, у “брдовиту пустињу” Мокре Горе.

“Филмови наших гостију у минулим годинама су били велики умјетнички домети, а њихово дејство је попут литургије будило најдубља осјећања учвршћујући често нашу савијест која нас свакодневно одржава на нашем животном путу између хаоса и реда. Умјетност је светост, а умјетничко дјело је сакралног поријекла”, казао је Кустурица.

Овогодишњи слоган “Умјетност изнад свега”, како је навео Кустурица, је због тога што не живимо у времену када цвијета умјетност коју смо увијек везивали за појам слободе, већ у времену негације стваралаштва и у свијету спектакла медија промијене свести о човјеку.

“У фрагментираном друштву завладали су закони тржишта, али и губитак јунака који обједињује и изражава своје егзистенцијалне, историјске и политичке идеје, а уз ову појаву дегенерисано је и мјесто умјетника у друштву”, навео је прослављени редитељ.

А да је умјетност узвишена, рекао је Кустурица, доказ је кратки видео приказан на отварању о некадашњој балерини Мартини Гонзалес, која је посљедње дане провела у старачком дому са дијагнозом Алцхајмерове болести у ком она слуша музику уз коју је плесала и присјећа се покрета.

До недјеље, 29. јануара, на фестивалу ће бити приказано 27 филмова, од којих је 14 такмичарских.

Након пројекција свако вече ће се одржавати поноћни џез концерти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана