Побједници смотре фолклора у Милићима Севојно из Ужица и Мирче Ацев из Скопља

Срна
Побједници смотре фолклора у Милићима Севојно из Ужица и Мирче Ацев из Скопља

Милићи - Културно-умјетничка друштва "Севојно" из Ужица и "Мирче Ацев" из Скопља побједници су Другог фестивала фолклора и народног стваралаштва православних земаља, који је одржан у Милићима.

Фестивал фолклора и народног стваралашта јуче је отворио министар просвјете и културе Дане Малешевић, који је рекао новинарима да је овај фестивал јединствен у Српској с обзиром на то да је ријеч о наступима ансамбала из православних земаља.


На Фестивалу је у такмичарском дијелу програма учествовало 11 фолклорних ансамбала из Грчке, Румуније, Бугарске, Македоније, Србије и Републике Српске, те руски козачки ансамбл из Азова.

Новчане награде побједницима у износу од по 5.000 евра уручио је предсједник Компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић.

Додијељене су и двије награде за освојено друго мјесто у износу од по 3.000 евра, те двије награде за треће мјесто од по 2.000 евра.

За освојено друго мјесто награђени су фолклорни ансамбли "Дојна" из Румуније и "Епирус" из Грчке, док су треће мјесто освојили културно-умјетничка друштва "Семберија" из Бијељине и "Боксит" из Милића.

Награде у износу од 1.000 евра добило је Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Романијска луча" са Сокоца за умјетничку презентацију, традицију у игри, пјесми и костиму, Градско културно-умјетничко друштво "Алат-Свислајон" из Требиња за креативност при стилизацији народних игара, те фолклорни ансамбл "Димитр Благоев" и играчка група "Пирински повјетарац" из Бугарске за костиме.

Награду за сценски наступ и приказ народних игара са 1.000 евра награђен је КУД "Симонида" из Ранилуга са Косова, а са истим износом награђен је и КУД "Лира" из Београда за висок извођачки ниво.

Посебну награду у износу од 8.000 евра добио је ансамбл пјесама и игара "Козаци Азова" из руског града Азова, који су наступили изван такмичарске конкуренције.

Фестивал је одржан у угоститељско-туристичком комплексу Компаније "Боксит" у Милићима, која је била и генерални покровитељ овог културног догађаја. Наградни фонда фестивала ове године износио је 33.000 евра.

Предсједник Компаније "Боскит" Рајко Дукић рекао је новинарима да је Фестивал фолклора и народног стваралаштва православних земаља централни догађај у оквиру "Љетног фестивала културе и спорта - Милићи 2017", чији је "Боксит" генерални покровитељ и организатор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана